latinica  ћирилица
03/12/2021 |  15:40 ⇒ 18:39 | Autor: SRNA

Očekuje se porast vodostaja u Srpskoj

U Republici Srpskoj očekuje se porast vodostaja Save, Une, Sane, Vrbasa, Bosne i Drine, usljed povećanog obima padavina, saopšteno je iz preduzeća Vode Srpske.
Vodostaj - Foto: RTRS
VodostajFoto: RTRS

Padavine koje su pale juče i danas dovele su do novog porasta vodostaja na većini vodotoka na području Republike Srpske.

Prema posljednjim rezultatima raspoloživih prognoznih modela očekuje se porast vodostaja na svim glavnim vodotocima u oblasnom riječnom slivu Save na području Republike Srpske - Sava, Una, Sana, Vrbas, Bosna i Drina.

Vodostaji rijeke Save već su relativno visoki usljed padavina iz prethodnog perioda i na većini mjernih stanica su u zoni pripremnog stanja.

- Ipak, ne očekuje se da će vodostaj rijeke Save na području Republike Srpske dostići do kote redovne odbrane od poplava - navodi se u saopštenju.

Vodostaji Une i Sane su u porastu, ali se takođe ne očekuje da će dostići kotu redovne odbrane od poplava.

U toku sutrašnjeg dana očekuje se postepeno opadanje vodostaja Une i Sane na području Srpske. Vodostaj rijeke Vrbas takođe je u porastu, a dodatni porast moguć je nizvodno od hidrološke stanice Bočac usljed pojačanog ispuštanja iz Hidroelektrane Bočac.

Rijeka Bosna je u porastu, naročito u gornjim i srednjim dijelovima toka. Očekuje se da bi vrh poplavnog talasa mogao da stigne do Doboja i nizvodno od Doboja u toku sutrašnjeg dana, ali bez dostizanja kote redovne odbrane od poplava.