mtel
latinica  ћирилица
03/12/2021 |  15:42 ⇒ 15:42 | Autor: SRNA

Đokić: Od dogovora Dodika sa Gaspromom korist ima čitava BiH

Cijela BiH imaće korist od dogovora srpskog član Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa generalnim direktorom Gasproma Aleksejem Milerom da cijena gasa ostaje ista, izjavio je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.
Petar Đokić - Foto: SRNA
Petar ĐokićFoto: SRNA

Đokić je istakao da je značaj sastanka i dogovor potvrđen između srpskog člana Predsjedništva i predstavnika Gasproma da žele da budu partneri Republici Srpskoj u izgradnji magistralnog gasovoda kroz Srpsku koji bi išao od Bijeljine do Novog Grada.

- To je trasa od 315 kilometara gasovoda koji želimo izgraditi u narednim godinama. Kada je u pitanju gasifikacija kao opcija kasnimo jako puno. Čitav region kasni u gasifikaciji i treba učiniti sve da ubzramo taj projekat. Za nas je od velike važnosti da je tako važna kompanija izrazila spremnost da bude naš partner u realizaciji ovog projekat - rekao je Đokić u Mrkonjić Gradu.

On se nada da vlast u Republici Srpskoj može stvoriti sve preduslove za realizaciju ovako važnog projekta, napominjući da će i Federacija BiH imati korist od ovog dogovara.

- Od dobrog ugovora sa Gaspromom, a to ovaj današnji sastanak samo to potvrđuje i najavljuje, imaće korist BiH u cjelini, naročito FBiH, koja u ovom trenutku troši veće količine gasa. Naravno, ako imate veću potrošnju u državi veća je mogućnost da imate povoljniju cijenu. Nadam se da naše razumijevanje sa ruskim partnerom moži biti od koristi i za federalnu stranu i da će biti spremnosti da se ta prednost na najbolji mogući način iskoristi - dodao je Đokić.

Dodik je poslije sastanka sa Milerom u Sankt Peterburgu rekao da cijena gasa ostaje ista za Republiku Srpsku, a da ne postoji nijedno pitanje koje može da zaustavi izgradnju gasovoda od Rače do Banjaluke.