latinica  ћирилица
03/12/2021 |  16:46 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Čuvajmo srpski jezik i ćirilicu - temelj kulturnog i nacionalnog identiteta (VIDEO)

Kulturna baština je duhovna i moralna kičma jednog naroda, te je očuvanje kulturnog nasljeđa, pitanje identiteta, pogotovo srpskog naroda, istakla je ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.
Čuvajmo srpski jezik i ćirilicu - Foto: SRNA
Čuvajmo srpski jezik i ćirilicuFoto: SRNA

- Istorijski okvir u kojem živimo nameće nam posebnu odgovornost, kako ovu vertikalu ne bi prekinuli na putu od predaka ka novim pokoljenjima - poručila je Trivićeva, obraćajući se u Banjaluci na otvaranju naučnog skupa "Nasljeđe i identitet/i/".

Ona je naglasila da veliku ulogu u podizanju svijesti građana o značaju kulturnog nasljeđa ima aktivno uključivanje javnosti u proces očuvanja baštine - odgovarajućim obrazovanjem i informisanjem o kulturnoj baštini i njenom značaju za afirmaciju kulturnog identiteta.

- Kulturno nasljeđe smo dužni sačuvati, zaštititi i ostaviti budućim generacijama, kao što su nama ostavili naši preci. Ukoliko znamo ko smo, u kojem smjeru se krećemo i šta tačno posjedujemo, tada možemo definisati kulturu našeg društva. Izgradnjom kulturnog identiteta, društvo definiše kulturu - rekla je Trivićeva.

Redovni profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Popović rekao je da su nasljeđe i identitet naroda najkrupnija i najšira tema koja se može ticati humanističkih nauka, kao što su etnologija, etnografija, antropogeografija, nacionalna antropologija, nacionalna istoriografija i mnoge druge.

- To je beskrajno more znanja, koje je načelno jako teško ograničiti. Tako da je ovaj skup prilika da se te oblasti, jako srodnih znanja, prožimaju - rekao je Popović.

Pisac i redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu Slobodan Vladušić rekao je da je u sadašnjem vremenu veliki izazov sačuvati kulturno i istorijsko nasljeđe srpskog naroda.

- Potrebna je osmišljena kulturna i obrazovna politika sa jedne strane, te omogućiti svakom pojedincu da se bori za sopstveno kulturno nasljeđe kao da je njegovo lično, a ne nacionalno - rekao je Vladušić.