latinica  ћирилица
03/12/2021 |  18:04 ⇒ 18:28 | Autor: SRNA

Lučić: Lica sa invaliditetom zaslužuju više senzibiliteta

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić naglasio je danas povodom 3. decembra - Međunarodnog dana lica sa invaliditetom da ta kategorija stanovništva zaslužuje više senzibiliteta društvene zajednice.
Miloš Lučić - Foto: RTRS
Miloš LučićFoto: RTRS

- Na kraju smo druge godine pandemije kovida 19, koja je dodatno ugrozila ionako težak položaj lica sa invaliditetom koja su posebno ranjiva i teško pogođena u sadašnjim uslovima visokog rizika za zdravlje i velike stope smrtnosti - naveo je Lučić.

Prema njegovim riječima, restriktivne mjere kretanja i socijalno distanciranje dodatno su izolovali ovu populaciju koja je i u redovnim životnim tokovima često isključena zbog različitih barijera na koje nailaze u društvu.

On je upozorio da su posebno ranjiva djeca sa invaliditetom i njihove porodice, a sveopšta situacija dodatno utiče na mentalno zdravlje.

- Moramo imati senzibilitet za osobe sa invaliditetom i omogućiti im lakšu i jednostavniju inkluziju u društene tokove, a u skladu sa evropskim standardima - rekao je Lučić.

Iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara navode da je ova institucija učestvovala u izboru dobitnika priznanja "Ravnopravno-različiti" za liderku i lidera sa invaliditetom koji je inicirala i organizovala Organizacije amputiraca "UDAS" iz Republike Srpske.

Dobitnici priznanja za ovu godinu su Ognjen Ranisavić iz Banjaluke i Ariel Kurtagić iz Bihaća, kao primjer sjajnih lidera koji pokazuju da lica sa invaliditetom mogu biti ogroman resurs i kapital i da su u stanju donijeti značajne i pozitivne promjene u društvu.

Komisija za izbor dobitnika priznanja "Ravnopravno-različiti" odlučila je i da dodijeli priznanja posthumno za Elviru Bešliju iz Sarajeva i Oliveru Mastikosa iz Banjaluke za višedecenijski doprinos u promociji i zagovaranju prava za lica sa invaliditetom.