latinica  ћирилица
03/12/2021 |  18:22 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

SIPA ponovo hapsi Srbe - na području Bijeljine i Sokoca uhapšeno sedam lica (VIDEO)

Samo tri dana nakon hapšenja u Prijedoru i Novom Gradu pripadnici SIPA priveli su sedmoricu Srba na području Bijeljine i Sokoca. Sumnjiče ih da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
SIPA - Foto: RTRS
SIPAFoto: RTRS

Među uhapšenima je i Goran Sarić nekadašnji komandant Specijalne policije Republike Srpske. Dva puta su ga hapsili, zbog toga mu platili odštetu, a danas ga ponovo priveli.

Pripadnici SIPA uhapsili su ga rano jutros u porodičnoj kući u Bijeljini. Prije 13 godina bio je optužen za zločine u Nahorevu, a potom oslobođen.

Dan nakon izlaska na slobodu, stigla je optužnica za zločine u Srebrenici i ponovo je Sarić morao na optuženičku klupu u Sarajevu. Oslobođen je i za te optužbe i čak dobio odštetu Suda. Nakon svega, danas i treće hapšenje.

- Bilo je sasvim dovoljno da se generalu Sariću pošalje poziv bilo kog organa i on bi se na takav poziv sasvim sigurno odazvao - izjavila je Ozrenka Јakšić, advokat Gorana Sarića.

Uhapšeni su i Јovica Petrović, Mirko Šimić, Živan Miljanović, njekadašnji pripadnici Stanice javne bezbjednosti, Stevo Bokarić pripadnik Službe državne bezbjednosti Bijeljina, te Ljubo Marković i Slavenko Kočević, bivši pripadnici Specijalnog voda MUP-a Republike Srpske, takozvane "Pahuljice".

- Riječ je o istrazi koja se vodila kolokvijalnmim nazivom "Bukreš", a radi se o stradanju civila bošnjačke nacionalnosti u seprembru 1992. godine. U ovom momentu, ja imam punomoć za Živana Miljanovića i mogu se deklarisati kao njegov branilac - istakao je Dejan Bogdanović, advokat Živana Miljanovića.

U BORS-u smatraju da je riječ o sinhronizovanoj akciji i da namjera pravosuđa BiH nije utvrđivanje istine o proteklom ratu, već optuživanje što više Srba.

- Čovjek koji je teškog zdravstvenog stanja ne smije biti doveden u takav položaj, niti on niti njegova porodica da se ranim jutarnjim časovima hapsi, odvozi. Ako dođe do eventuačne optužnice protiv ovih lica, Republički centar će biti na raspolaganju sa svom dostupnom dokumentacijom kako bi pomogli odbrani - izjavio je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske.

Branko Lukić, advokat haških optuženika, kaže da je ovo pritisak na Srbe i Republiku Srpsku.

- Otvaranje starih rana ne pogoduje ni BiH kao državi i ovo je pritisak na Srbe i Republiku Srpsku i ne mislim da je dobro došlo ikome - izjavio je Kojić.

Zbog sve učestalijih hapšenja Srba, Veterani Srpske pozvali su predstavnike organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, republičkih institucija i parlamentarnih stranaka na hitan sastanak u ponedjeljak.