latinica  ћирилица
03/12/2021 |  19:03 ⇒ 04/12/2021 | 07:49 | Autor: RTRS

Dogovor Dodika i Putina potvrđen u Gaspromu (VIDEO)

Ne postoji nijedno pitanje koje može da zaustavi izgradnju gasovoda od Rače do Banjaluke, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon sastanka u Moskvi sa generalnim direktorom Gasproma Aleksejem Milerom. Dogovoreno je i da cijena gasa za Srpsku ostaje ista.
Dodik sa predstavnicima kompanije Gasprom (Foto:ATV) -
Dodik sa predstavnicima kompanije Gasprom (Foto:ATV)

Cijena gasa za potrošače u Republici Srpskoj ostaje ista, potvrdio je Dodik iz Sankt Peterburga, a time i jučerašnji dogovor sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

- Ono što je veoma važno, jučerašnji moj razgovor sa predsjednikom Putinom je ovdje potvrđen. Mi ćemo imati istu cijenu gasa i peridu kako je to dobila i Srbija, do 31. maja. Nakon toga ćemo razgovarati. Naši potrošaći mogu računati na istu cijenu, bez obzira što je ona mnogo veća na svjetskom tržištu, 290 dolara - rekao je Dodik.

Dodik kaže da je sastanak sa prvim čovjekom Gasproma Aleksejom Milerom prošao odlično. Dodaje da to dovoljno govori da se Srpska opaža kao važan prostor u kojem, veliki giganti kao što je Gasprom, imaju interesa da bude prisutan, da širi svoju mrežu ponude i kapacitete.

- Mi smo dok je još bio na dnevnom redu "Јužni tok" razgovarali o interkonekciji sa Srpskom, jednim autonomnim sistemom snabdijevanja Republike Srpske gasom, kako bi razvili tržište i kako bi dobili što veću energetsku sigurnost i efikasnost i bezbjednost kao što to rade svi u svijetu. Generalni direktor Miler je potvrdio svoja opredjeljenja i tome da ćemo zajedno raditi na projektima izgradnje gasovoda i izgradnje gasnih elektrana i da bi bilo dobro da inoviramo sve ranije dogovore i da kroz radne grupe stavimo na dnevni red - ističe Dodik.

Dodik kaže da nema pitanja koje bi moglo da zaustavi izgradnju gasovoda od Rače do Banjaluke.

- Skupiću sve nadležne da sagledamo svu situaciju, dati hitne rokove što se tiče planske dokumentacije i informisati naše partnere - kaže Dodik.

Poručio je da se nakon važnih sastanaka sa Putinom i Milerom, u Banjaluku vraća sa dobrim paketom dogovora. Rusija, kao globalna sila, vodi računa o svojim prijateljima i daje im podršku, i to je najbitnije, kaže Dodik. Dodaje da u Rusiji nema improvizacije već realističan pristup svim pitanjima.

- Tražila su se realna rješenja koja nisu na štetu ni drugih ni trećih već rješenja koja garantuju mir, stabilnost i razvoj. Јuče i ovaj danas sastanak obilovao je i ekonomskim pitanjima. Pogotovo ovdje sa Milerom. Podstanut je da pomogne u realizaciji ovog projekta i uvjeren sam da će tokom proljeća biti stavljen u postupak izgradnje gasovoda i elektrane u Republici Srpskoj - naglašava Dodik.

Komentarišući tvrdnje iz opozicije da se "nije sastao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom", Dodik poručuje da je došao u domaćinsku kuću u kojoj je prije nekoliko dana, taj sastanak najavljen , dogovoren i on se desio u Kremlju.

- Ne znam da li oni ispadaju pomalo smiješni, ali mislim da imaju previše mržnje u svemu tome. Mislim da bi svakome bilo važno u Srpskoj, bili u vlasti ili opoziciji da predstavnici srpskog naroda mogu da dosegnu do Kremlja i kancelarije Vladimira Putina. Zašto to kod nekih nije bitno, to je stvar njihovim malih duša i pakosti koje oni ne mogu da prevaziđu. To me nešto posebno ne dodiruje, čini mi se da ih više treba žaliti nego ih objašnjavati - kaže Dodik.

Dodik poručuje da predstoji teško vrijeme, ali da je važno da se zna da postoji podrška velike Rusije.