latinica  ћирилица
03/12/2021 |  19:11 ⇒ 04/12/2021 | 07:49 | Autor: RTRS

Kremlj: Sastanak Putina i Dodika temeljan i koristan (VIDEO)

Porparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je jučerašnji sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina bio temeljan i koristan.

Osim što je Dodik ruskog lidera upoznao sa stanjem u BiH i borbom za očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, razgovarano je i o ekonomskoj podršci i brojnim projektima izgradnje gasovoda, gasnih i solarnih elektrana.

Izjavu portparola predsjednika Ruske Federacije da su Dodik i Putin u Kremlju razgovarali licem u lice, prenijela je većina medija i u Rusiji. Peskov kaže da sastanak nije bio najavljen, jer je glavni fokus bio veliki sastanak o Kuzbasu. To naravno, kaže Peskov, ni na koji način ne umanjuje značaj sastanka Putina sa Dodikom.

Sastanak ocjenjuje korisnim i temeljnim. Prvenstveno jer je lidera Ruske Federacije srpski član Predsjedništva upoznao sa situacijom u BiH i borbom za očuvanje Ustava i dejtona, za šta se, kako je istakao zalaže i ruska strana.

Najvažnija poruka nakon sastanka je da će Rusija podržati unutrašnji dogovor, odnosno dogovor predstavnika konstitutivnih naroda, uz puno uvažavanje Dejtonskog sporazuma.

Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija kaže da se Republika Srpska bori da očuva aspekt međunarodnog prava koji je utemeljio Dejtonski mirovni sporazum.

- Bori se za to da se te tekovine dosljedno primijene i odredbe međunarodnog sporazuma u BiH, na čemu upravo insistira i Dodik i Republika Srpska i s te strane jako je bitna podrška Rusije, posebno predsjednika Putina, koji svojim čvrstim stavom garantuju da Dejtonski mirovni sporazum, u obimu kakav je potpisan, treba biti i proveden - naglašava Samardžija.

To što cijena gasa za nas ostaje na istom nivou, u vrijeme dok cijene premašuju istorijske maksimume u Evropi i dok se hiljadu kubika plaća preko dvije hiljade dolara, korist će da ima cijela BiH. Trebalo bi da dodatno pojeftine cijene roba i usluga kada se izgradi magistralni gasovod od Rače do Banjaluke, pa kasnije i do Novog Grada dužine 315 kilometara a naslanjao bi se na krak Turskog toka koji prolazi kroz Srbiju.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić kaže da je za Srpsku veoma važno da je prestižna evropska i svjetska kompanija, poput Gasproma, izrazila spremnost da bude partner u realizaciji projekata.

- Nadam se da možemo stvoriti uslove da projekt realizujemo. Naravno da od dobrog ugovora, a to današnji sastanak i potvrđuje, korist može imati i Federacija, odnosno BiH u cjelini, a pogotovo FBiH jer koristi veće količine gasa u ovom trenutku - smatra Đokić.

Zanemareni nisu projekti ni u Hercegovini. Nakon sastanka u Moskvi trebalo bi da se ubrza realizacija projekta izgradnje solarne elektrane nedaleko od Nevesinja. Vlada Republike Srpske dodijelila je koncesiju za ovaj projekat, ističe načelnik Milenko Avdalović i podsjeća da je riječ o elektrani snage 60 megavata.

- Nevesinje posljednjih godina, zahvaljujući energetskom sektoru i ulaganjima u energetiku, ima veliku šansu da pređe u red razvijenih opština. Zapošljava se značajan broj ljudi prilikom izgradnje objekata. Naravno, značajno je zato što svaki energetski objekat plaća taksu lokalnoj zajednici na proizvedeni kilovat-čas električne energije, tako da bi Nevesinje za pet ili osam godina možda i pet miliona maraka dobijalo od energetskih objekata na ime takse - navodi Avdalović.

Saradnja bi trebalo da bude unaprijeđena i uspostavljanjem avionskih linija iz Moskve i Sankt Peterburga. Rusija je zemlja sa preko 145 miliona stanovnika.