latinica  ћирилица
04/12/2021 |  08:32 ⇒ 09:56 | Autor: RTRS

"Škola pravoslavlja" svakog petka u banjalučkoj eprahiji (VIDEO)

Projekat "Škola pravoslavlja" traje već 10 godina u banjalučkoj eparhiji. Ove godine održavaće se u crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Novoj varoši. Svakog petka na različite teme, sveštenici će osim predavanja koje će održati, razgovarati i sa vjernicima.
Crkva Pokrova presvete Bogorodice u Novoj varoši - Foto: Screenshot/YouTube
Crkva Pokrova presvete Bogorodice u Novoj varošiFoto: Screenshot/YouTube

Već deceniju banjalučka eparhija nastoji da i tokom, trajanja "Škole pravoslavlja" učini vjernike i praktičnim učesnicima pravoslavne crkve. Svrha postojanja škole jeste da se i odraslima omogući dodatna edukacija, da bi nešto novo saznali, ali i postavili pitanja koja ih zanimaju.

Teme koje se biraju su edukativnog karaktera i pomažu ljudima koji na primjer žele vjenčanje ili krštenje, da shvate smisao obreda ali i obaveze koje imaju pristupajući svetim tajnama Hristovim.

"Potraga za logosom" je druga tema, a predavanje će biti održano naredog petka. Ova tema stavlja akcenat na savremenog čovjeka koji je izgubio smisao postojanja u životu.

Sve teme su vrlo edukativne, praktične i otovoreno će se razgovarati o njima, a svaki pojedinac se može pronaći u jednoj od njih.

"Hrišćanski brak i savremeni izazovi" kao i "Istorija pravoslavne crkve - od pokrštavanja do turskog ropstva" i "Od oslobođenja do ujedinjenja" su teme koje nas ove godine očekuju u školi pravoslavlja tokom božičnog posta, u crkvi Pokrova presvete Bogorodice, svakog petka od 18 časova.