latinica  ћирилица
04/12/2021 |  08:41 | Autor: SRNA

Ugažen snijeg na kolovozu u planinskim predjelima

Na putevima u Republici Srpskoj i FBiH u višim planinskim predjelima i preko prevoja mjestimično ima ugaženog snijega na kolovozu i poledice, dok je zbog niske temperature poledica moguća i u nižim predjelima, na svim mokrim ili vlažnim dionicama.
Snijeg u Nevesinju - Foto: RTRS
Snijeg u NevesinjuFoto: RTRS

Iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske navode da je vidljivost zbog magle mjestimično smanjena u kotlinama i duž riječnih tokova, a da je dodatan oprez neophodan i na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, zbog učestalih odrona, kao i na putevima sa sanacionim radovima, gdje je obavezno poštovanje privremene signalizacije.

Zbog snježnih smetova obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu Ulog - Klanci, preko prevoja Morine.

Završen je dio radova na rekonstrukciji magistralnog puta Draksenić - Vrbaška, odnosno od Orahove prema Vrbaškoj, te se saobraćaj na toj dionici, odvija redovno.

Zbog radova izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Kozarska Dubica - Draksenić - granica BiH/Hrvatske /Јasenovac/.

Na dionici magistralnog puta Banjaluka /Rudarska/ - Stari Majdan izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja zbog sanacije klizišta.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na spoju magistralnih puteva Kobaš - Derventa - Žirovine i Derventa /Žirovine/ -Vrhovi.

Na regionalnom putu Ugljevička Obrijež - Bobetino brdo, u rejonu Gornje Čađavice, raskrsnica "Numera", izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

U toku je izgradnja pristupa novom carinskom terminalu i kružne raskrsnice na dionici magistralnog puta Gradiška - Nova Topola, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

Prohodan je put Vodice - Vrbaška jedan, poddionica Mrakovica - Podgradci.

Do kraja godine na magistralnom putu Rudanka - Doboj jedan, radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta na Koridoru "Pet ce" od mosta Rudanka do tunela "Putnikovo brdo dva", izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog izgradnje mini hidroelektrane izmijenjen je saobraćaj i postavljena je privremena signalizacija na dionici magistralnog puta Kotor Varoš - Obodnik.

Na dionici magistralnog puta Crna Rijeka - granica Republike Srpske /Ugar/ izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja zbog radova u tunelu "Ugar".

Na magistralnom putu Brod na Drini - granični prelaz Šćepan Polje zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Zbog radova na dionici regionalnog puta Bistrica-Pale jedan i na dijelu regionalnog puta Bistrica - Podgrab jedan, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog rekonstrukcije dionice regionalnog puta Јezero-Šipovo saobraćaj se povremeno obustavlja u vremenu od 7.00 do 17.00 časova, po potrebi, u trajanju do jedan čas.

Na dionici regionalnog puta Dobro Polje - Јažići - Grajsoljci izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja zbog radova, kao i na dionici regionalnog puta Tedin Han - granica Republike Srpske/FBiH /Križ/.

Na dionici lokalnog puta Laništa - Marković polje, saobraćaj se povremeno obustavlja u vremenu od 8.00 do 16.00 časova, u intervalima od 30 minuta obustave i 15 minuta puštanja saobraćaj zbo deminiranja terena na području lokalne zajednice Laništa.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina - Gornja Vijaka.

Na snazi je zabrana za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na dionici regionalnog puta Polje - Podnovlje, zbog oštećenja kolovoza.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona na nadvožnjaku na dionici magistralnog puta Klašnice dva - Šargovac u mjestu Trn.

Na području FBiH na magistralnom putu Tuzla-Kalesija, zbog radova u tunelu "Čaklovići", saobraćaj se obustavlja od 22.00 do 6.00 časova i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava.

Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog radova u tunelu "Skela" na magistralnom putu Јajce - Donji Vakuf tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se od 22.00 do 6.00 časova saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Na dionici auto-puta Podlugovi-Sarajevo sjever zbog sanacionih radova na mostu saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

U toku su radovi na magistralnom putu Јablanica-Mostar, na dijelu od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića, zbog čega se od 8.00 do 16.00 časova saobraća naizmjenično jednom trakom.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja. /kraj/ab

Na području FBiH od ponoći ponovo počinju obustave saobraćaja kroz tunel "Crnaja" na putu Konjic - Јablanica u noćnim satima, od 23.30 do 4.30 časova.

Na magistralnom putu Tuzla - Kalesija, zbog radova u tunelu "Čaklovići", saobraćaj se obustavlja od 22.00 do 6.00 časova i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava.

Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.