latinica  ћирилица
04/12/2021 |  08:55 | Autor: TANЈUG

Bajden najavio razgovor sa Putinom oko rusko-ukrajinske krize

Predsjednik SAD DŽozef Bajden izjavio je da će sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom dugo razgovarati o rusko-ukrajinskoj krizi i da neće prihvatiti ruske "crvene linije".

- Svjesni smo ruskih akcija već duže vrijeme i očekujem da ću dugo razgovarati sa Putinom - rekao je Bajden novinarima dok je odlazio na vikend u Kemp Dejvid, prenio je Rojters.

On je istakao da ne prihvata bilo čije "crvene linije".

- Ono što radim je da sastavljam ono što vjerujem da je najsveobuhvatniji i najsmisleniji skup inicijativa kako bi Putinu bilo veoma, veoma teško da nastavi i uradi ono oko čega su ljudi zabrinuti da će uraditi - rekao je Bajden ne ulazeći u detalje.

Više od 94.000 ruskih vojnika nalazi se u blizini ukrajinskih granica, saopštile su ukrajinske vlasti, pozivajući se na obavještajne izvještaje koji ukazuju na to da Moskva možda planira vojnu ofanzivu velikih razmjera za kraj januara.

Moskva je s druge strane optužila Ukrajinu i SAD za destabilizujuće ponašanje i nagovijestila da se Kijev možda sprema da pokrene sopstvenu ofanzivu na istoku Ukrajine, što ukrajinske vlasti poriču.