latinica  ћирилица
04/12/2021 |  09:02 ⇒ 16:23 | Autor: TANЈUG

Omikron otkriven u 38 zemalja, nema smrtnih slučajeva

Omikron varijanta virusa korona otkrivena je u najmanje 38 zemalja na svijetu, ali još nije prijavljen nijedan smrtni slučaj, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

SZO je upozorila da bi moglo proći više nedjelja dok se ne utvrdi koliko je ova varijanta zarazna, da li izaziva težu bolest i koliko su efikasni tretmani i vakcine protiv nje, prenio je "Gardijan".

- Naći ćemo odgovore koji su svima potrebni - rekao je direktor SZO za vanredne situacije Majkl Rajan.

SZO je juče saopštila da još nije vidjela bilo kakve izvještaje o smrtnim slučajevima povezanim sa omikronom, ali je širenje nove varijante dovelo do upozorenja da bi ona mogla da bude uzrok više od polovine slučajeva kovid-19 u Evropi u narednih nekoliko mjeseci.

Iz SZO su poručili da ne treba paničiti zbog novootkrivenog soja virusa korona.

Glavna naučnica SZO Sumja Svaminatan juče je izjavila da se situacija ne razlikuje mnogo u odnosu na onu od prije godinu dana, prenio je Bi-Bi-Si.

Ona je na konferenciji agencije Rojters rekla da je omikron visoko zarazan, pozivajući se na podatke iz Јužnoafričke Republike. Svaminatanova je napomenula da postoji mogućnost da ova varijanta postane dominantna u cijelom svetu, ali da se to ne može sa potpunom sigurnošću zaključiti i istakla da je delta varijanta i dalje najdominantnija.

Sa svoje strane izvršna dirktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva izjavila je juče da bi nova omikron varijanta mogla da uspori globalni ekonomski oporavak, baš kao što je to uradila delta varijanta.

- Čak i prije dolaska ove nove varijante, bili smo zabrinuti da oporavak... pomalo gubi zamah - rekla je ona.

Prema riječima Georgijeve, nova varijanta koja se može vrlo brzo proširiti može narušiti samopouzdanje.