latinica  ћирилица
04/12/2021 |  09:53 ⇒ 16:23 | Autor: RTRS

Film "Neki novi Brodvej" prikazan u Vukovaru

Film "Neki novi Brodvej" režisera Denisa Bojića, rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske u saradnji sa Daun sindrom centrom iz Banjaluke prikazan je i vukovarskoj publici.
Ekipa - Foto: RTRS
EkipaFoto: RTRS

Povodom 3. decembra, Dana osoba s invaliditetom osim projekcije filma u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar organizovan je i međunarodni okrugli sto o osobama sa Daun sindromom i rasprava o multidisciplinarnom pristupu u liječenju, rehabilitaciji i socijalizaciji osoba sa Daun sindromom.

Učesnici okruglog stola bili su doktori medicine i radnici iz oblasti zdravstva: Ivana Azenić, Davor Bandić, Marko Samardžić Ilić, Agneza Aleksijević, Zdenka Floršić, Ines Škrbec, Barbara Svetić, Željko Đekić, Јelica Stjepan, kao i filmski režiser Denis Bojić.

Projekcija filma i organizacija okruglog stola prijavljena je u Hrvatskoj doktorskoj komori, Hrvatskoj komori medicinskih sestara i Hrvatskoj komori fizioterapeuta, a putem online platforme u raspravi su učestvovali brojni zdravstveni radnici iz cijele Hrvatske. Organizatori ovog događaja su Lions klub Vukovar, Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar, udruženje osoba sa intelektulanim oštećenjem "Golubica", kao i Sveučilište "Lavoslav Ružička" u Vukovaru.

Radnja nagrađivanog dugometražnog dokumentarnog filma "Neki novi Brodvej" prati šest mladih osoba sa Daunovim sindromom, koji uz viziju jednog čovjeka postaju prvi polaznici škole glume na ovim prostorima, istovremeno rušeći predrasude i barijere o mogućnostima i sposobnostima osoba sa Daunovim sindromom.