latinica  ћирилица
04/12/2021 |  09:56 ⇒ 16:23 | Autor: SRNA

Perić Romić: Poruka Kremlja jak vjetar u leđa politici koju vodi Dodik

Poruka Kremlja da Srpska traži samo ono što joj po Dejtonu pripada jak je vjetar u leđa politici koju vodi srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, rekla je dekan Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Ranka Perić Romić.
Ranka Perić-Romić (foto: radiogradiska.com) -
Ranka Perić-Romić (foto: radiogradiska.com)

Romićeva smatra da je sastanak Dodika sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom pokazao da je predsjednik Ruske Federacije prepoznao da se Srpska nalazi na pravom političkom putu.

- Vidjelo se da je Moskvi veoma bitno očuvanje Dejtonskog sporazuma. Poruka Kremlja je da Srpska traži samo ono što joj po Dejtonu pripada, a to je jak vjetar u leđa politici koju vodi Dodik - rekla je Romićeva za "Večernje novosti".

Profesor međunarodne politike Srđan Perišić podsjetio je da Rusija već dva vijeka vodi politiku koja se poklapa sa interesima Srba.

- Rusija ne želi da doliva ulje na vatru. Poruka Kremlja da podržava dogovor svih subjekata u BiH signal je da Rusija ne želi da se Zapad meša u unutrašnje odnose u BiH - ukazao je Perišić.

On je zaključio da je Putinov i Dodikov sastanak pokazao da su generatori krize u BiH zapadni emisari koji mjesecima putuju po BiH i prijete sankcijama, iako Srpska samo želi poštovanje međunarodnog prava.

Profesor banjalučkog FPN-a Željko Budimir smatra da je stav Moskve očekivan, jer se Rusija godinama zalaže za sve što je bazirano na Dejtonu.

- Logično je da Rusija sve što se tiče Ustava BiH, to jest Aneksa četiri, posmatra kao nešto što je legalno i legitimno - rekao je Budimir za "Politiku".

Prema njegovoj ocjeni, svi signali sugerišu da Republika Srpska u političko-pravnom sistemu treba da se drži pozicije stečene uu Dejtonu.

- Srpska to i čini. Zato od svojih partner u svijetu, od kojih je Rusija najvažnija, Srpska može da očekuje dalju diplomatsku podršku, prevashodno zato što ne traži ništa mimo međunarodnog prava i ništa više od onog što je definisano Dejtonskim sporazumom - rekao je Budimir.