latinica  ћирилица
04/12/2021 |  11:51 ⇒ 11:55 | Autor: SRNA

Papa doputovao u Atinu (VIDEO)

Papa Franjo doputovao je danas u Atinu u okviru obilaska Mediterana tokom kojeg želi da ukaže na patnje migranata i izbjeglica.

Poslije dvodnvne posjete Kipru, papa je stigao u Grčku, jednu od glavnih ulaznih tačaka u EU za azilante koji bježe od rata i siromaštva na Bliskom istoku i u Africi.

Djeca u tradicionalnim grčkim nošnjama, kao i jedan dječak iz Afrike i djevojčica iz Filipina, pozdravli su poglavara Katoličke crkve kada je izašao iz aviona.

Papa Franjo će sutra drugi put obići ostrvo Lezbos i posjetiti centar za prihvatanje migranata koji je izgrađen nakon što je ozloglašeni kamp Morija izgorio u požaru prošle godine.

Tokom prethodne posjete 2016. godine, papa je lično obišao Moriju, prepunjeni kamp koji je bio poznat po veoma lošim uslovima za život. Azilanti su mu tada padali pred noge, plakali i molili za pomoć.

On je tada poveo nazad u Rim svojim avionom tri porodice iz Sirije, a sada je organizovao da 50 migranata bude prebačeno iz Kipra u Italiju nakon njegovog putovanja.

Papa Franjo je tokom posjete Kipru govorio o uslovima u Libiji i na drugim mjestima i rekao da ima odgovornost da govori istinu o patnji izbjeglica, koje, prema njegovim riječima, nekad drže u uslovima uporedivim sa nacističkim i sovjetskim logorima.

Grčke vlasti zabranile su proteste u centru Atine tokom trodnevne papine posjete. Zdravstveni radnici za danas su planirali održavanje protesta ispred parlamenta povodom uvođenja obvezne vakcinacije.