latinica  ћирилица
04/12/2021 |  12:19 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Dodik: Putin potvrdio da nema saglasnosti za imenovanje Šmita u Savjetu bezbjednosti (VIDEO)

Neće biti podrške za imenovanje visokog predstavnika u Savjetu bezbjednosti UN, potvrdio mi je predsjednik Rusije Vladimir Putin, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, na konferenciji za novinare u Banjaluci.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Osjećam veliko zadovoljstvo kvalitetom razgovora sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Razgovorali smo skoro sat vremena i pričali o ekonomiji, izgradnji gasovoda, Srpsko - ruskog hrama u Banjaluci, cijeni nafte - poručio je Dodik.

On je naglasio da visoki predstavnik nije imao pravo da nametne nijedan zakon, a on je to uradio 140 puta.

- Rusija je potpisnik Dejtonskog sporazuma, i ona to manifestuje na svaki mogući način. Iz špekulativnih razloga pokušava se sva krivica svaliti na leđa Republike Srpske. Impresioniralo me to koliko je upoznat sa detaljima. Potvrdio mi je da neće biti podrške za Šmita u Savjetu bejzbjednosti UN. Rusija nema namjeru da se mješa u BiH, kako to čine neki drugi putem specijalnih izlasnika - poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska posvećana Ustavu BiH i usmjerena je na to kako je on izvorno zapisan.

-  Sve ono što je u skladu sa međunarodnim pravom Ruska Federacija to podržava. Upoznao sam Putina da mi nemamo namjeru da idemo ka NATO, i njemu je to poznato. Dogovor i razgovor sa ljudima, bez miješanja drugih u unutrašnje stvari i to smo mogli da čujemo od predsjednika Putina - poručio je Dodik.

Dodik je rekao da je sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi razgovarao o izgradnji Srpsko-ruskog hrama u Banjaluci, a da će o posjeti ruskog predsjednika biti razgovarano kada hram bude završen.

- On je izrazio volju da dođe ukoliko mu obaveze dozvole, imamo okvirni dogovor u tom pogledu - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Putin se ovaj put, kao i prilikom njihovog prethodnog razgovora, interesovao za izgradnju Srpsko-ruskog hrama u Banjaluci u smislu pomoći da se završi.

- Do kraja godine trebalo da budu završeni građevinski radovi, a doći će tim iz Rusije koji će pomoći iznalaženju rješenja za unutrašnje uređenje Hrama - oslikavanje i sve ostalo - poručio je Dodik.

Pogledajte kompletnu konferenciju za novinare Milorad Dodika: