latinica  ћирилица
04/12/2021 |  14:40 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

Trebinje: Obilježeno 29 godina od formiranja Trećeg odreda Specijalne brigade policije (VIDEO)

Dvadeset i devet godina od formiranja Trećeg odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske, obilježeno je u Trebinju.
Obilježavanje formiranja Trećeg odreda Specijalne brigade policije Srpske - Foto: SRNA
Obilježavanje formiranja Trećeg odreda Specijalne brigade policije SrpskeFoto: SRNA

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je pomen za stradale pripadnike ove jedinice policije. 12 pripadnika ovog odreda dalo je život za Republiku Srpsku, a mnogi su ranjavani više puta.

Od 1. decembra 1992. godine, kada je osnovan Treći odred Specijalne brigade policije više od stotinu boraca, koliko je prošlo kroz Odred, borilo se na svim ratištima od Trebinja do Novog Grada.

Predsjednik Udruženja veterana Trećeg odreda Specijalne brigade policije Dejan Bodiroga rekao je novinarima da je Treći odred Specijalne brigade policije Republike Srpske prošao sva ratišta Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu, te da je ovaj odred imao herojski i častan put.

Predsjednik Udruženja veterana Centralnog odreda Specijalne brigade policije RS Željko Јanković podsjeća da se i danas izučava način organizacije ove brigade.

- Iskreno, mi smo jedni od onih koji su stvorili Republiku Srpsku. I prije nego što je formirana Vojska  Srpske, policija je stala u odbranu zajedno sa narodom - rekao je predsjednik Udruženja veterana Centralnog odreda Specijalne brigade policije Željko Јanković.

U Trebinju je juče, povodom godišnjice formiranja Trećeg odreda Specijalne brigade Srpske u Sportskoj dvorani “Miloš Mrdić“ prvi put održan dan otvorenih vrata za učenike osnovnih i srednjih škola. Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske izveli su pokaznu vježbu borilačkih vještina, a prikazano je i taktičko postupanje prilikom kontrole lica. Izloženo je bilo i naoružanje i oprema kojom raspolažu.