latinica  ћирилица
04/12/2021 |  15:11 ⇒ 16:55 | Autor: RTRS

Igračke iz radionice bračnog para Kecman (VIDEO)

Kada ste mladi, školovani i perspektivni, onda za vas sigurno nema zime. Mladi bračni par Kecman, Zorana i Aleksandar dokaz su za to. Roditeljstvo im je dalo krila za napredak i uvođenje novih proizvoda za djecu.
Zorana Kecman - Foto: RTRS
Zorana KecmanFoto: RTRS

Priča o interaktivnim igračkama počela je nedavno, kada se približila proslava prvog rođendana Zoraninog i Aleksandrovog prvenca Alekseja.

- Tada nam se javio veliki broj prijatelja i članova porodice i familije koji, u suštinu, nisu imali neku ideju šta da mu poklone. Јa sam već tada shvatila da mnogobrojne plastične igračke kojih je, realno, puna kuća, a vjerujem, da svi mladi roditelji imaju problem sa tim, da bi sve to mijenjala za nekoliko kvalitetnih drvenih igračka koje su, po mogućnosti, i didaktičke - priča Zorana.

Didaktika je jedna grana pedagogije, a didaktičke igračke su igračke koje, osim zabavnog, imaju i interaktivni karakter. Veoma je važno da djeca, dok se igraju i zabavljaju, nauče i nešto novo, razvijaju finu motoriku prstiju i novih čula te vježbaju emocije. Zorana je tada počela da razmišlja o sličnim, tzv. Montesori tablama.

- S obzirom da u to doba ja nisam mogla da pronađem odgovarajuću tablu koja bi se meni, između ostalog, svidjela i dizajnom, nešto što bi se uklopilo u sobicu mog sina Alekseja, suprug i ja, koji smo, inače, oboje mašinski inženjeri, došli smo na ideju "Zašto mi to ne bismo napravili?" - ističe Zorana Kecman.

Ipak je trebalo neko vrijeme da ideja sazri, a onda više ništa nije moglo stati na put njihovoj kreativnosti. S obzirom na to da su u svojoj firmi koja se bavi proizvodnjom nekih drugih proizvoda već imali mašine potrebne za obradu, ostalo im je samo da primijene svoje znanje sa fakulteta, kao što su boje na vodenoj bazi i sve ono što je bezbijedno za dječiju igru. Aleksej je bio taj kome je i zbog koga je napravljena prva tabla.

- Njegove prve riječi su bile, poslije mama, tata i kata, naš pas Katja, su paji gasi! Nekako mi je on bio inspiracija da na tu moju tablu koju sma ja željela da budu u određenom obliku, određenih boja, da to sve onako dizajnom izgleda vrlo lijepo, da sve elemente objedinim ono što sam vremenom posmatrala da on voli! To su, uglavnom, neki točkići, ključaonice, ključevi uopšte, zvučni elementi kao što su trube, pištaljke! Sve su to neki elementi koje sam ja postavila na tu tabluda bi to djeci bilo što zanimljivije jer vjerujem da isto što se Alekseju sviđa, da se sviđa i ostaloj djeci! - nastavlja priču Zorana.

Table su namijenjene djeci od prve godine, pa do predškolskog uzrasta, kada najviše i istražuju i uče. Naravno, ove table se mogu napraviti i posebno, u zavisnosti od toga šta neko dijete najviše voli. Da bi najmlađima bilo što zanimljivije odlučili Zorana i Aleksandar su se za egzotične životinje i to je, kažu, bio pun pogodak. Iako izrada ovakvih tabli izgleda jednostavna, Kecmanovi imaju važnu poruku za sve one koji žele svoju djecu obradovati svojom ručnom izradom sličnih igračaka.

- Ove igračke izgledaju prilično jednostavno napravljeno. Kad kažem jednostavno, znači, imate komad šperploče ili drveta kod kuće, ofarbate ga kvalitetnom bojom i našarafite nešto što imate, što vaše dijete voli. Koliko je to preporučljivo ili opasno za nekoga ko se ne razumije u to?
Stavila bih poseban akcenat na sigurnost djece. Najbitnije je da, kada biste vi sami u kućnoj izvedbi to radili, da se dobro uputite u taj proces jer svaki ovaj element mora, prvenstveno biti dobro pričvršćen! Sa odgovarajućim vijcima, navrtkama. Ako nešto lijepite, mora biti dobro zalijepljeno. Drvo mora da bude stabilno. Ako ćete ga farbati, boje moraju biti na vodenoj bazi. Sa sigurnosnog aspekta je najbitnije da se zadovolje ti određeni kriterijumi da se dijete ne bi povrijedilo! I, naravno, kasnije u upotrebi, to bi moralo da bude uz nadzor odrasle osobe! - dodala je Zorana.

A to kod Kecmanovih znači da se i oni sa Aleksejem igraju ovim igračkama jer igranje je uvijek zabavnije što vas je više, zar ne?