latinica  ћирилица
04/12/2021 |  15:26 ⇒ 20:17 | Autor: SRNA

Moskva odbacila izvještaje o mogućem napadu na Ukrajinu

Moskva je odbacila nove izvještaje američkih medija o mogućem napadu Rusije na Ukrajinu i optužila Vašington za pogoršavanje situacije i svaljivanje krivice na Moskvu, piše list Komersant.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

Američki Vašington post je u današnjem izdanju citirao zvaničnike i jedan obavještajni dokument u kojem se navodi da američke obavještajne službe smatraju da je moguće da Rusija planira ofanzivu na više frontova protiv Ukrajine već od sljedeće godine, sa oko 175.000 vojnika.

- SAD vode specijalnu operaciju radi pogoršanja situacije u vezi sa Ukrajinom dok prebacuju odgovornost na Rusiju - rekla je za Komersant portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je dodala da su "provokativne akcije nedaleko od ruskih granica praćene optužujućom retorikom".

SAD, američki saveznici iz NATO i Ukrajina optužili su Moskvu za gomilanje trupa nedaleko od ukrajinske granice, a Kijev tvrdi da Rusija planira napad.

Moskva je demantovala da planira invaziju na Ukrajinu i optužila je Kijev za gomilanje svojih snaga radi napada na teritoriju koju kontrolišu proruski orijentisane snage.

Rusija je saopštila da može da pomjera trupe po svojoj teritoriji, u skladu sa sopstvenim procjenama, i da one ne predstavljaju prijetnju izvan ruskih granica.