latinica  ћирилица
04/12/2021 |  17:00 ⇒ 17:33 | Autor: TANЈUG

Beč: Više incidenata na protestima (VIDEO)

U centru Beča se održavaju protesti protivnika epidemioloških mjera i obavezne vakcinacije, zbog kojih su zatvorene za saobraćaj mnoge ulice.
Protesti u Beču  (Foto:DEMONSTRATION_LIVE) - Foto: youtube
Protesti u Beču (Foto:DEMONSTRATION_LIVE)Foto: youtube

Prema navodima policiji, u protestima učestvuje više od 10.000 građana koji šetaju centralnom ulicom Ringom.

Policija ukazuje da je već bilo više privođenja zbog pružanja otpora ppripadnicima organa reda, a atmosfera je veoma napeta i stalno dolazi do čarki sa policijom.

Protestno popodne počelo je skupom ljevičara koji su demonstrirali protiv pružanja mogućnosti neonacistima da učešćem u antikorona protestima relavitizuju Holokaust i šire svoje ideje.

I na tom skupu došlo je do guranja i bacanja predmeta na čuvare reda, koji su pokušavali da učesnike preusmjeravaju kako ne bi došli u kontakt sa drugim povorkama.

Policija je bila prisiljena da koristi biber sprej, a kontrolu nad situacijom uspostavila je i upotrebom policijskih pasa i kordonima.

Inače, na ulicama Beča nalazi se, prema navodima MUP-a, 1.200 policajaca iz raznih dijelova Austrije.

I novinari su meta demonstranata, jer ih učesnici protesta vrijeđaju, nazivaju lažovima, i često i napadaju.

Više ekipa austrijskih televizijskih stanica zbog toga je na ulice poslalo i obezbjeđenje, koje brine o timu tokom izvještavanja.

Prema saopštenju policije za danas je bilo najavljeno 27 protesta, koji su potpuno blokirali saobraćaj u gradu.

Na najveći protest pozvala je, kao i prije dvije nedjelje, Slobodarska partija Austrije (FPO), treća politička snaga u zemlji, koja već dugo vodi politiku protiv epidemioloških mjera i vakcinacije.