latinica  ћирилица
04/12/2021 |  17:10 ⇒ 20:33 | Autor: TANЈUG

Završene blokade i protesti, građani se razilaze

Građani koji su se okupili i blokirali saobraćajnice u Beogradu i u više gradova Srbije počeli su da se razilaze poslije 16 časova, a saobraćaj se normalizuje.
Beograd - protesti "Rio Tinto" - Foto: Facebook
Beograd - protesti "Rio Tinto"Foto: Facebook

Protesti koje su organizovala ekološka udruženja od 14 časova nezadovljni zakonom o referendumu i o eksproprijaciji protekli su uz nekoliko incidenata.

Demonstranti se razilaze kod mosta Gazela, Sava centra, i u drugim dijelovima Beograda, javili su izvještači Tanjuga.

Dvočasovno okupljanje zavreno je i u drugim gradovima kao što su Šabac, Čačak, Novi Sad, Subotica, Niš, Novi Pazar...

Tokom blokade puteva došlo je do nekoliko incidenata, jedan od njih se dogodio u Novom Sadu je došlo do tuče dvije grupe građana.

Tanjug je naveo, pozivajući se na očevice, da je povrijeđena jedna osoba.

U Kraljevu su učesnici protesta blokirali raskrsnicu ulica Јovana Deroka i Vojvode Stepe i Zelene Gore, kojom prolaze kamioni u tranzitu kroz taj grad.

Grupa muškaraca sa kapuljačama i maskama zapalila je na nekoliko minuta baklje na nadvožnjaku preko autoputa, kod Sava centra, a neki od njih bacili su nekoliko petardi prema demonstrantima ispod nadvožnjaka.

Fizičkih incidenata nije bilo.

Rukovodstvo Hitne pomoći u Beogradu, ali i u drugim gradovima apelovalo je na sve koji podržavaju blokadu saobraćajnica da se odmah omogući nesmetani transport dijaliznih pacijenata, kao i drugih pacijenata koji idu na redovne terapije.

- Oni se ne nalaze u vozilima pod rotacijom, ali su im životi ozbiljno ugroženi ukoliko ne stignu na vrijeme na svoje redovne terapije, što im u ovom trenutku nije omogućeno - apelovano je iz Hitne pomoći.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar najoštrije je danas osudio blokade pojedinih saobraćajnica kojima je, kako je rekao, ogromna većina građana Srbije spriječena u obavljanju svojih poslova i redovnih aktivnosti kao i životi pacijenata koji čekaju na transport.

- Blokada mostova, auto-puteva, saobraćajnica i paralisanje života u Beogradu i drugim gradovima nije način za bilo kakvo izražavanje mišljenja, već je grubo kršenje prava najvećeg dijela građana - saopštio je ministar odbrane Nebojša Stefanović.

- Blokadama ključnih saobraćajnica, važnih za život naših građana, njihovi inspiratori samo pokazuju svoje stvarne motive da, ne prezajući ni od čega, šire neistine, uzbunjuju i svađaju građane, a kao krajnji cilj očigledno žele da izazovu nasilje i nestabilnost - izjavila je potpredsjednica Vlade Maja Gojković.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović pozvala je građane Srbije da "ne nasjedaju na provokacije lažnih ekologa, ni danas, ni narednih dana, jer je izazivanje sukoba krajnji cilj opozicionih lidera".