latinica  ћирилица
05/12/2021 |  09:58 ⇒ 09:59 | Autor: TANЈUG

CNN otpustio voditelja Krisa Kuoma

CNN je otpustio voditelja Krisa Kuoma zbog pomoći koju je dao svom bratu, bivšem guverneru Njujorka Endruu Kuomu, dok se borio protiv optužbi za seksualno uznemiravanje žena koje su bile zaposlene kod njega.
Kris Kuomo - Foto: Screenshot
Kris KuomoFoto: Screenshot

Odluka je donesena nakon što je CNN rekao da su se pojavile dodatne informacije o stepenu umiješanosti Krisa Kuoma u odbranu njegovog starijeg brata. Endru Kuomo je podnio ostavku u avgustu nakon što su tužioci rekli da je maltretirao osoblje, prenose američki mediji.

Kris Kuomo je rekao u izjavi da je razočaran i da ovo nije način "na koji bi želio da se njegovo vreme na CNN-u završi".

Radio je za tu mrežu od 2013. i postao je jedan od najprepoznatljivijih voditelja vijesti, a nedavno je vodio CNN-ovo izvještavanje o američkim predsjedničkim izborima 2020. godine.

U saopštenju CNN-a se navodi da je "ugledna advokatska firma" angažovana da istraži napore Krisa Kuoma da pomogne svom bratu političaru u borbi protiv optužbi za seksualno uznemiravanje. Ali dok se ta revizija odvijala, "nove informacije su izašle na vidjelo" koje su dovele do toga da je mreža raskinula njegov ugovor.

CNN je u utorak već suspendovao Kuoma nakon što je otkriven obim njegovih nastojanja iza kulisa da pomogne u skandalu.

U to vrijeme, iz mreže su rekli da, iako su "cijenili jedinstvenu poziciju u kojoj se našao Kris Kuomo i razumjeli njegovu potrebu da porodicu stavi na prvo mjesto, a posao na drugo", savjet koji je dao svom bratu predstavlja kršenje novinarske etike.

Dokumenti koje je u ponedjeljak objavila državna tužiteljka Njujorka Leticija Džejms pokazuju da je mlađi Kuomo kontinuirano vršio pritisak na guvernerov štab da mu dozvoli da igra veću ulogu u odbrani svog brata.

"Morate mi vjerovati", poslao je poruku Melisi DeRoza, sekretarici njegovog brata, u martu, dodajući: "Pravimo greške koje ne možemo sebi da priuštimo."

On je takođe obećao da će kontaktirati druge američke medije kako bi pokušao da sazna za druge optužbe koje dolaze.

U imejlu koji je prenio Njujork Tajms, predsjednik CNN-a Džef Zuker je rekao: "Podrazumijeva se da ove odluke nisu lake i da je uključeno mnogo složenih faktora."

Smjena voditelja pokrenuće ozbiljna pitanja o novinarskim standardima u SAD. Dopisnik CNN-a Brajan Stelter rekao je da "gledaoci moraju biti u mogućnosti da vjeruju onome što čuju na televiziji kada se pokriva osjetljiva priča, čak i ako se radi o članu porodice kolege".

Porodica Kuomo je dugo bila jedna od najdominantnijih dinastija u američkoj politici. Endru Kuomo je izabran u tri uzastopna mandata za guvernera Njujorka, a njihov otac Mario je vodio državu više od decenije između 1983. i 1994. godine.

Prije ostavke u oktobru, Endru Kuomo je bio vodeća politička ličnost, prije nego što je nakon istrage koju je vodio državni tužilac zaključio da je seksualno uznemiravao 11 žena koje su radile za njega.