latinica  ћирилица
05/12/2021 |  10:40 ⇒ 10:40 | Autor: sputniknews.com

Mediji: Lavrov i Blinken se posvađali oko Ukrajine

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i njegov američki kolega Entoni Blinken posvađali su se ove nedjelje tokom večere u Stokholmu, razgovarajući o događajima u Ukrajini, prenijela je agencija Blumberg pozivajući se na izvore upoznate sa događajem.

Sagovornici agencije tvrde da je do rasprave došlo tokom razgovora o kontramjerama Zapada u slučaju “ruske agresije“ na Ukrajinu.

- Oštra razmjena mišljenja počela je nakon što su Sjedinjene Američke Države i njeni evropski saveznici počeli da traže načine, uključujući moguće sankcije, da odgovore na prijetnju "invazije Rusije" na Ukrajinu u vezi sa raspoređivanjem ruskih trupa u blizini granice susjedne zemlje - navodi agencija.

Prema navodima dva izvora, Lavrov je podsjetio da se 2014. godine u Ukrajini dogodio državni prevrat, a takođe je primijetio da NATO i EU suzbijaju drugačije mišljenje i prijete Rusiji.

Blinken je sa svoje strane izjavio da su snage lojalne bivšem predsjedniku Ukrajine Viktoru Јanukoviču navodno “otvorile vatru na mirne demonstrante u Kijevu, ubivši više od stotinu ljudi“. Američki državni sekretar je takođe napomenuo da je NATO odbrambeni savez, navodi se u članku.

Blinken i Lavrov sastali su se u četvrtak u švedskoj prestonici na marginama ministarskog sastanka Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

Kako je ranije izjavio portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, sastanak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u Stokholmu bio je dobra prilika da zemlje jasno objasne svoje stavove, ali da se oni po mnogim pitanjima razilaze.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se nakon ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom i u svjetlu oružanog sukoba u Donbasu. Moskva je kao odgovor na sankcije Zapada preduzela slične mjere, pokrenula politiku zamjene uvoza i više puta izjavljivala da je kontraproduktivno razgovarati sa njom jezikom sankcija.