latinica  ћирилица
05/12/2021 |  11:30 | Autor: SRNA

Vlada Srbije sprema izmjene Zakona o eksproprijaciji

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da očekuje da će Vlada na narednoj sjednici u četvrtak, 9. decembra, imati izmjene Zakona o eksproprijaciji.
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Mali je rekao da je zakon u skladu sa Ustavom, ali da su u pitanju neki rokovi, koji daju rok za odlučivanje o prodaji imovine, kraći od pet dana.

- Danas ćemo napraviti predlog izmena novog zakona kako bismo ga do četvrtka imali na sednici vlade. Krajnji rok za potpisivanje je do 10. decembra, a ući će u parlament na usvajanje do kraja godine", rekao je Mali za Televiziju "Prva".

On tvrdi da se izmjene Zakona o eksproprijaciji ne prave zbog projekta "Јadar" i eksploatacije litijuma kod Loznice, zbog čega su širom Srbije juče održani protesti.

- Taj zakon nema baš nikakve veze sa "Rio Tintom". Svaki dokument koji je donet za "Rio Tinto" je daleko godinu dana od nas. To je za neke bio izgovor da kažu da je riječ o otimačini i da zato protestuju protiv "Rio Tinta" - rekao je Mali.

Ministar finansija Srbije je istakao da se odluka neće donositi bez građana koji žive u Јadru i bez završene studije o uticaju na životnu sredinu.