latinica  ћирилица
05/12/2021 |  12:51 | Autor: SRNA

"Prvi kadar" potvrdio zavidan umjetnički rejting

Međunarodni filmski festival "Prvi kadar", održan u Zvorniku i Istočnom Sarajevu, ponovo je potvrdio visok umjetnički rejting i zavidan status među najboljim festivalima dokumentarnog i kratkog igranog filma, ne samo u regionu, nego i šire, ocijenili su članovi stručnog žirija.
Prvi kadar - Foto: SRNA
Prvi kadarFoto: SRNA

Predsjednik žirija profesor Dragan Elčić iz Beograda ocijenio je u izjavi za Srnu da je "Prvi kadar" u proteklih 15 godina izrastao u jedan od najvećih i najznačajnijih filmskih festivala u regionu.

- Ovaj festival prebrodio je mnoge izazove i turbulencije, uključujući i pandemiju kovida 19 i finansijske poteškoće, tako da smo u jednom periodu imali krizu dokumentarne filmske forme, da bismo u drugom trenutku dobili dobar kvalitet u kratkom igranom filmu - objašnjava Elčić.

Nakon toga, navodi on, slijedi faza dominacije kratkih igranih studentskih filmova koji su zasjenili i potpuno dominirali nad dokumentarnim filmovima njihovih kolega, dok je dokumentarni film profesionalnih reditelja sačuvao primat.

Prema njegovim riječima, kvalitet selektovanih filmova na "Prvom kadru" u posljednje tri godine je izjednačen, što govori o napretku autora i stvaranju dobre ravnoteže među različitim filmskim formama.

- Ovogodišnja selekcija profesionalnih filmova zaista je fantastična i mogu odgovorno da tvrdim da je jača od jednog od najstarijih festivala, Beogradskog festivala kratkog metra, koji je uz Oberhauzen i Krakov, najstariji u svijetu - ističe Elčić.

Član žirija, filmski kritičar iz Niša Dejan Dabić rekao je Srni da je ovaj eminentni tim vodio računa, ne samo da ocijeni i nagradi najbolje filmove, nego i da ohrabri mlade autore koji su se odvažili da se bave dominantnim društvenim temama.

- Ono što je meni bilo najvažnije, jeste da svaki žiri, bez obzira na kom festivalu da ocjenjuje filmove, nastoji da što je moguće u većoj mjeri svoje odluke donosi jednoglasno, a na 15. `Prvom kadru` to je apsolutno bio naš zajednički princip - naglašava Dabić.

Režiser iz Beograda Igor Toholj pohvalio je selekciju 15. "Prvog kadra", ističući da je selektor festivala Aleksandra Mitrić Štifanić napravila izuzetno reprezentativnu selekciju prijavljenih filmova.

- Mnogi od tih filmova, koji su prošli selekciju, dominiraju inovativnošću mladih autora, a posebno je bitno njihovo uvođenje takozvane dokuanimacije, kao i raznorodni tematski pristup društvenim problemima, otvorenim socijalnim pitanjima i situacijama - pojašnjava Toholj za Srnu.

Što se tiče estetike, ističe on, svakako da je ostvarenje "DŽast a gaj" /Јust A Guy/, japanske autorke Šoko Hare, kao višeslojni dokumentarni film ocijenjen kao najbolji, jer u sebi sadrži razne postupke koji nisu toliko karakteristični, niti su do sada viđeni u domenu dokumentarizma.

- Tu se radi o komplikovanoj animaciji plastelinom, uključujući i druge tehnike animacije koje su inkorporirane u narativ, a tu spadaju arhivski materijali, fotografije, pisma, epistolarna forma i drugo - kaže Toholj.

Prema njegovim riječima, ta kompleksna forma poslužila je autoru da se jedna teška tema, koja govori o ubici i osuđenom silovatelju, prikaže na veoma upečatljiv način.

Јubilarni, 15. Međunarodni filmski festival "Prvi kadar", na kome se za Gran pri nagradu "Stećak kneza Pavla Radenovića" takmičilo 40 najboljih ostvarenja iz cijelog svijeta, održan je od 29. novembra do 2. decembra u Zvorniku i Istočnom Sarajevu.

Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a ovu tradicionalnu kulturnu manifestaciju sufinansiraju grad Zvornik, te opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Medijski sponzori su tradicionalni prijatelji "Prvog kadra" Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske - SRNA.