latinica  ћирилица
05/12/2021 |  16:54 | Autor: SRNA

"Kurti prijeti ratom, a optužuje Beograd za nestabilnost"

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je da predsjednik Vlade samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti optužuje Beograd da u region izvozi nestabilnost u isto vrijeme dok sam prijeti ratom i slanjem oklopnih vozila na sjever pokrajine.
Kancelarija za KiM (Foto: Kancelarija za KiM) -
Kancelarija za KiM (Foto: Kancelarija za KiM)

Povodom Kurtijevog intervjua za podgoričku "Pobjedu", u kojem je optužio Srbiju da se prema susjedima ponaša kao "mala Rusija" i da od Republike Srpske želi da napravi Bjelorusiju, a od Crne Gore Ukrajinu, iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju poručili su da je samo u Kurtijevom paralelnom univerzumu moguće kriviti Srbiju za izazivanje regionalne nestabilnosti.

- Upravo je on taj koji svojim jednostranim, nasilnim akcijama i zapaljivim izjavama narušava teško stečeni mir na prostoru Kosova i Metohije, ali i šire. Za razliku od Prištine, koja u region izvozi politiku terorizma, nestabilnosti i zveckanja oružjem, Beograd je regionu donirao hiljade vakcina i testova protiv virusa korona i više puta prema susjedima iskazao solidarnost u slučaju vanrednih situacija - naveli su iz Kancelarije.

Podsjetivši da Beograd aktivno učestvuje u inicijativi Otvoreni Balkan, čiji je cilj zajedničko povezivanje, iz Kancelarije su ukazali da u "monologu koji želi da vodi Kurti nema mjesta formiranju Zajednice srpskih opština, niti razgovora o normalizaciji odnosa i pitanjima od interesa za narod Kosova i Metohije".

- Prijetnje ratom i oklopnim vozilima koje bi da šalje u srpske sredine svakako nisu put ni način da se dodvori stranim sponzorima, jer ako dobro sluša čuće da je sve više glasova koji poručuju Kurtiju da je potrošio sve kredite i da počne da sprovodi potpisane sporazume - zaključili su u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.