latinica  ћирилица
05/12/2021 |  21:24 ⇒ 21:25 | Autor: RTS

Potencijalno opasan asteroid uskoro ulazi u Zemljinu orbitu

Kako navodi Američka svemirska agencija NASA, ogromna, svemirska stijena će ući u Zemljinu orbitu 11. decembra 2021. godine.
Asteroid (Foto: NASA . K. Meech, J. Kleyna, and O. Hainaut) -
Asteroid (Foto: NASA . K. Meech, J. Kleyna, and O. Hainaut)

Asteroid u obliku jajeta nazvan "4660 Nereus", dugačak 330 metara, će ući u Zemljinu orbitu brzinom od 23.700 kilometara na čas, u subotu, 11. decembra.

Očekuje se da će asteroid proći na dovoljnoj udaljenosti pored Zemlje, ali će nam i dalje biti bliže nego što je bio prije 20 godina.

Nerej – morski bog, najstariji sin boga mora Ponta i boginje Zemlje Geje – biće udaljen otprilike 3,86 miliona kilometara, što je oko 10 puta više od udaljenosti između Zemlje i Mjeseca.

Ovo za neupućene može da zvuči kao veoma velika razdaljina, ali prema kosmičkim standardima, to je na korak od naše planete.

NASA označava svaki svemirski objekat koji se nalazi u krugu od 193 miliona kilometara od Zemlje kao "objekat u blizini Zemlje", a svaki objekat koji se brzo kreće unutar sedam i po miliona kilometara, kao "potencijalno opasan".

Јednom označeni objekat, astronomi pažljivo prate, tražeći bilo kakvo odstupanje od njihove predviđene putanje, koje bi ih moglo dovesti na kurs Zemljine putanje i eventualnog sudara. 

Po predviđanjima NASA-e, Nerej će se sledeći put približiti Zemlji 2. marta 2031, zatim novembra 2050. i 14. februara 2060. godine, kada bi nam mogao prići na gotovo 1,2 miliona kilometara.