latinica  ћирилица
06/12/2021 |  07:37 ⇒ 09:03 | Autor: SRNA

Јoš nema odgovora na zahtjev o odobrenju mirnog okupljanja pred Sudom

Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila tražila je odobrenje od kantonalnog MUP-a u Sarajevu da im se za sutra odobri mirno okupljanje ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH, ali im je odgovoreno da to traže od te dvije pravosudne institucije, što smatraju nečuvenim.
Republička organizacija porodica - Foto: RTRS
Republička organizacija porodicaFoto: RTRS

Predsjednik Organizacije Veljko Lazić rekao je da postoji mogućnost da su svjesno prebacili lopticu iz MUP-a Kantona Sarajevo na pravosudne institucije kao što je moguće i da će im Sud i Tužilaštvo BiH odgovoriti da se obrate MUP-u.

- Vjerujemo da nećemo dobiti takav odgovor. Mi smo u svakom slučaju odlučili da se pojavimo ispred tih pravosudnih institucija, iako ne zaslužuju da se tako zovu, i da mirnim okupljanjem i transparentima pokažemo šta mislimo o njima - rekao je Lazić za Glas Srpske.

Kap koja je prelila čašu zbog čega su odlučili da se okupe ispred nekadašnje kasarne "Viktor Bubanj" jeste odluka Apelacionog vijeća da ukine osuđujuću presudu Sakibu Mahmuljinu, a došlo je dotle, ističe Lazić, da su pisali i glavnom tužiocu Haškog tribunala Seržu Bramercu od koga je traženo da vrši monitoring sudskog postupka protiv Mahmuljina.

- Valjda je svima jasno dokle je došlo kada smo se odlučili da pišemo Haškom tribunalu - dodao je Lazić.

Zahtjev za okupalje 7. decembra uputili su 30. novembra, a programom je predviđeno mirno okupljanje bez govora. Cilj je, dodao je Lazić, da upoznaju javnost sa nezadovoljstvom radom pravosudnih institucija na nivou BiH kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina.

- Mi smo zahtjev podnijeli prije nego što se znalo da će za taj dan biti zakazano ročište, tako da nam niko ne može prigovoriti nikakvu lošu namjeru - istakao je Lazić.

Suđenje nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Sakibu Mahmuljinu, optuženom što nije spriječio zločine pripadnika odreda "El mudžahedin" nad Srbima na području Vozuće i Zavidovića, biće nastavljeno sutra pred Apelacionim vijećem Suda BiH.