latinica  ћирилица
06/12/2021 |  13:34 | Autor: SRNA

Kojić: Nepravda pravosuđa više ne može da se trpi

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica Branimir Kojić izjavio je da više ne mogu da trpe nepravdu pravosuđa BiH i da će sutra na protestu pred zgradom Suda BiH da ukažu na njegovu jednostranost i diskriminatorski odnos prema srpskim žrtvama.
Branimir Kojić - Foto: SRNA
Branimir KojićFoto: SRNA

Kojić smatra da istoriju treba da pišu naučnici-istoričari, a ne Sud BiH čija je neobjektivnost i pristrasnost dovela BiH u najveću krizu i vodi je ka samouništenju.

- Ovo okupljanje proizilazi iz nužde zbog katastrofalnog rada i pristrasnosti pravosuđa u BiH, koje proganja, zatvara i osuđuje Srbe, a počinioce zločina nad Srbima štiti, ne procesuira ih ili im dozvoljava da se brane sa slobode za razliku od Srba kojima se to ne omogućava - pojasnio je Kojić.

On je istakao da više ne mogu da trpe nepravdu pravosuđa naročito izraženu posljednjim hapšenjima koja su izveli pripadnici Sipe u Bijeljini i na Sokocu.

Govoreći o oslobađanju petorice policajaca u predmetu "Miodrag Јosipović i drugi", Kojić smatra da do toga ne bi došlo da su imali bilo kakav dokaz da su učinili neko zlodjelo i u tom slučaju bi ih osudili na maksimalnu moguću kaznu.

Prema njegovim riječima, Sud BiH nije imao nikakve dokaze da osudi ovu grupu i pošto su ih morali osloboditi odmah su krenuli u novi lov na Srbe da bi ih prikazali zločincima.

- Protest ispred Suda BiH organizujemo baš na dan kada počinje suđenje muslimanskom generalu Sakibu Mahmuljinu jer je to posljednja u nizu sramnih odluka tog suda - naveo je Kojić i dodao da su odlučili da dođi i jasno kažu da je dosta prekrajanja istorije.

Proces koji se vodi protiv Mahmuljina, za Kojića je farsa u kojoj glavnu ulogu ima Sud BiH, te ističe da su svjesni da je prethodna odluka o ukidanju sramne presude samo prvi korak ka oslobađajućoj presudi.

- Cilj svega je da se kompletno muslimansko ratno rukovodstvo amnestira od krivice za masovne zločine koje su činili, među kojima i za zločine pripadnika Trećeg korpusa takozvane Armije Republike BiH u čijem sastavu su bili i pripadnici odreda "El mudžahedin" - rekao je Kojić.

Nemoguće je, kaže, da tadašnje muslimansko vojno i civilno rukovodstvo nije znalo za mudžahedine koji su na najmonstruoznije načine ubijali civile i ratne zarobljenike srpske nacionalnosti.

- Vidimo da i MUP Kantona Sarajevo svjesno opstruiše obezbjeđivanje našeg protesta kao i prije tri godine kada ništa nije uradio da nas zaštiti prilikom izricanja presude Naseru Oriću kada smo bili izloženi najbrutalnijim verbalnim uvredama - podsjetio je Kojić i pozvao sve predstavnike iz reda srpskog naroda da im se pridruže sutra u podne pred zgradom Suda BiH.