latinica  ћирилица
06/12/2021 |  14:11 ⇒ 14:14 | Autor: SRNA

Otvoren Državni data centar u Kragujevcu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na otvaranju Državnog data centra u Kragujevcu da je najvažniji efekat koji će biti postignut taj što će mladi ostati da rade i žive u svojoj zemlji, kao i povratak mnogih stručnjaka iz oblasti vještačke inteligencije.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

Vučić je naveo da taj centar, u koji je uloženo 55 miliona evra, nudi neslućene mogućnosti.

- Kada vidite da Vam ovde zakupljuju memoriju najmoćnije kompanije, onda tek vidite šta smo napravili. Mnogo naših najstručnijih ljudi koji se bave vještačkom inteligencijom se vraća u našu zemlju - rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, ovo je prvi super kompjuter u cijelom regionu koji će biti u stanju da u jednom danu obradi zdravstvene podatke milion građana što će ubrzati procedure i značiti mnogo za zdravlje.

Državni data centar u Kragujevcu predstavlja prvu nacionalnu platformu za razvoj vještačke inteligencije i po svojoj veličini i performansama je jedinstvena u regionu.

Platforma predstavlja superkompjuter posljednje generacije visokih performansi, spreman da obradi ogromnu količinu informacija u kratkom periodu što će Srbiji omogućiti da napravi novi iskorak u procesu digitalizacije i obezbijedi alat za još brži i snažniji razvoj istraživačke i inovativne zajednice.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri izjavio je da je otvaranje ovog velikog centra veliki korak u nastojanju Srbije da postane lider vještačke inteligencije i novih tehnologija u regionu.

- Ovo je tehnološki bum, a američke kompanije koje su već prisutne ovdje žele da budu još prisutnije - dodao je Godfri.

Centar je smještan u dva objekta na 14.000 metara kvdratnih. U centru su na praksi studenti tehničkih fakulteta, kojim će po završetku školovanja biti obezbijeđen posao.