latinica  ћирилица
06/12/2021 |  14:23 | Autor: SRNA

Priština zabranila ulazak nevakcinisanim osobama

Prištinske vlasti zabranile su ulazak u institucije i ustanove osobama koje nisu vakcinisane protiv kovida, ali i onima koji ulaze na Kosovo i Metohiju.
Priština - Foto: B92
PrištinaFoto: B92

Svi zaposleni u vrtićima, školama, na fakultetima, kao i u drugim javnim ustanovama, moraju da posjeduju potvrdu o vakcinaciji sa dvije doze, potvrdu o primljenoj prvoj dozi vakcine ne starijoj od četiri nedjelje zajedno sa negativnim PCR testom ne starijim od 48 sati ili potvrdu o primljenoj prvoj dozi vakcine zajedno sa potvrdom da je osoba preležala kovid 19, odluka je samoprozvane vlade u Prištini.

Direktori škola u kojima se nastava odvija po Nastavnom planu i programu koji je propisalo Ministarstvo prosvete u Vladi Srbije proslijedili su zaposlenima ovu odluku koja je danas stupila na snagu.

Odlukom Prišine, direktori ili rukovodioci javnih ustanova i institucija su u obavezi da imenuju najmanje jedno lice koje će kontrolisati primjenu ove odluke, a za eventualno kršenje predviđene su kazne.

Iste mjere se odnose i na lica koja ulaze na teritoriju Kosova ukoliko nisu u tranzitu, a kontrolu će vršiti kosovska policija i sanitarni inspektori.

Odluka se odnosi i na zdravstvene ustanove koje rade u srpskom zdravstvenom sistemu.

Zabranom ulaska na Kosovo i Metohiju najviše će biti pogođena odjeljenja hirurgije, kardiologije, neurohirurgije i ortopedije, pošto većina doktora živi u centralnoj Srbiji, ističu u Kliničkom bolničkom centru iz Gračanice.

Iz ovog bolničkog centra izražavaju sumnju da je odluka upravo usmjerena prema srpskim stručnjacima i prosvjetarima, posebno onima koji nemaju stalno mjesto boravka na Kosovu i Metohiji.

U sredinama sa albanskom većinom broj novooboljelih kreće se do 10 na dnevnom nivou, dok u srpskim sredinama broj zaraženih dostiže i 15, iako je broj stanovnika desetostruko manji.