latinica  ћирилица
06/12/2021 |  15:34 ⇒ 15:34 | Autor: SRNA

Kusturica: Mokra Gora zaslužila svjetsko priznanje

Proslavljeni srpski režiser i osnivač etno-sela Mokra Gora Emir Kusturica rekao je da je Mokra Gora zaslužila priznanje za najbolje etno-turističko selo na svijetu, jer je na tom lokalitetu napravljen dom u koji dolazi mnogo više ljudi nego što je bilo ko u početku mogao da zamisli.
Emir Kusturica (foto: Tanjug / Dimitrije Goll) -
Emir Kusturica (foto: Tanjug / Dimitrije Goll)

Kustiruca je rekao da su u Mokroj Gori pojedinci i država uspjeli da zaokruže cjelinu kojoj sada "treba dodavati ukrase".

- Fikcija i realnost su učinili ono što bi jedan čovjek vrlo teško uradio, a Mokra Gora ne bi bila ovakva kakva jeste da nije bilo i proglašenja parka prirode - rekao je Kusturica na konferenciji za novinare.

On je dodao da je danas Mokra Gora jedina mjesna zajednica u Srbiji koja ima zatvoren krug kolektora i prečišćivača.

Kusturica je naveo da je 2004. godine na Mećavniku bilo svega 12 objekata, da ih sada ima 65, da je izgrađeno skijalište "Iver", te da se još planira izgradnja devet vodenica na devet vodopada.

Direktor Turističke organizacije Srbije Marija Labović rekla je da činjenica da Mokrogorci nisu iznenađeni nagradom potvrđuje koliko su uložili u ovu destinaciju i koliko su sigurni da je njen kvalitet na svjetskom nivou, prenose beogradski mediji.

- Ne samo da nas pozicionira dodatno kao turističku destinaciju u čitavom svijetu, već gradi put ka ostalim selima koja su svjesna svoje ljepote, ali nisu našla način da budu i svjetski prepoznata - rekla je ona i poručila da Mokra Gora treba da bude model kojim će ići i ostala sela u Srbiji.

Direktor Turističke organizacije Užice Danijela Đorđević Arsić rekla je da je ponosna što je Mokra Gora najbolje turističko selo svijeta.

- Nadam se da će Mokrogorci, Mećavnik i Šarganska osmica sa ponosom sljedećih nekoliko decenija nositi titulu najboljeg turističkog sela svijeta - rekla je Arsićeva.