latinica  ћирилица
06/12/2021 |  18:10 ⇒ 21:16 | Autor: RTRS

Vlada Srpske utvrdila Prijedlog budžeta - četiri milijarde i 24 miliona KM (VIDEO)

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog budžeta za narednu godinu od četiri milijarde i 24 miliona KM.
Sjednica Vlade Srpske (Foto: Vlada Srpske) -
Sjednica Vlade Srpske (Foto: Vlada Srpske)

Predviđa povećanja plata, penzija, više novca za borce, zdravstvo i značajno rasterećenje privrede smanjenjem doprinosa i poreza na dohodak.

U Narodnu skupštinu budžet će narednih dana po hitnom postupku, jer su razgovori sa socijalnim partnerima već obavljeni.

Planirani budžetski prihodi u narednoj godini iznose tri milijarde 300 miliona maraka, a tekući rashodi dvije milijarde 916 miliona maraka, što je pokazatelj stabilnosti budžeta, rekla je ministarka Zora Vidović.

Planiran je rast direktnih prihoda od 7sedam odsto, kao i rast indirektnih prihoda odosam odsto. Projektovan je rast BDP od 4,5 do 5 odsto. Kada je riječ o rashodovnoj strani, najveće povećanje odnosi se na izdvajanje za plate budžetskim korisnicima, a biće povećana izdvajanja i za sve boračke kategorije.

Povećan je i grant za zdravstvo za 80 miliona maraka, izdvajanja za Fond zdravstvene zaštite veća su za sedam miliona, a za javne investicije planiran je 41 milion više. Kada je riječ o rasterećenju privrede, planirano je značajno smanjenje opterećenja na rad.

Na taj način biće oslobođeno 54 miliona maraka, koji će biti usmjereni direktno na plate radnika. Tu neće biti moguće zloupotrebe, jer će plate sada biti obračunavate u bruto iznosu, ističe ministarka Vidović.

Uz Prijedlog budžeta, Vlada je danas usvojila i set zakona koji se odnose na povećanje plata radnika u javnom sektoru i rasterećenje privrede, kao i Program ekonomskih reformi do 2024.godine.

Opširnije pročitajte OVDЈE.