latinica  ћирилица
06/12/2021 |  19:25 ⇒ 21:17 | Autor: RTRS

Uplitanje stranaca vodi ka bojkotu izbora (VIDEO)

Minimum na koji je Republika Srpska spremna u reformi izbornog zakonodavstva jeste ostanak nacionalnog predznaka za izbor članova Predsjedništva i ukidanje glasanja poštom. Sve ispod toga i eventualno uplitanje stranaca u izborni proces moglo bi da vodi onemogućavanju održavanja izbora naredne godine na teritoriji Republike Srpske, upozorio je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.
Izbori (Foto: Ilustracija) - Foto: RTRS
Izbori (Foto: Ilustracija)Foto: RTRS

Odvojeni razgovori hrvatskih i bošnjačkih političara sa američkim i evropskim izaslanicima o izbornoj reformi zapali su u ćorsokak. Bošnjačkom konceptu građanske BiH suprostavljen je ultimativan hrvatski zahtjev za legitimni izbor člana Predsjedništva. Republika Srpska relaksirano posmatra razvoj situacije u Federaciji, s jasnim stavom da se iz Srpske bira Srbin i prijedlogom da uz riječ Srbin doda i ostali, čime bi bila zadovoljena presuda Sejdić-Finci.

- Normalna zemlja bi bila da Hrvati biraju svoga, Srbi svoga a Muslimani svoga predstavnika i onda sjednu i dogovaraju se bez prisustva stranaca. Mogu li sljedeći izbori biti takvi? Ne mogu - istakao je Dodik.

Ne mogu, jer strani faktor sve češće BiH posmatra kao državu građana, bez konstutitivnih naroda pa čak i entiteta. U takvoj situaciji, smatra Dodik, Bošnjaci će uskrati pravo Hrvatima i ponovo izabrati svog Komšića.

- Ulazimo tada mogućnost da Hrvati ne izađu na izbore, a ukoliko bude upliva stranaca na rad CIK-a, ni Republika Srpska neće učestvovati na izborima. Možda će opozicija pristati da učestvuje na takvim izborima. Mi ne bi učestvovali na takvim izborima - dodao je Dodik.

Iz opozicije odgovaraju da se Dodik uplašio gubitka vlasti, pa zbog toga najavljuje bojkot izbora. Dodik, međutim, upozorava da bi u slučaju strane intervencije u izborni proces, Srpska onemogućila održavanje izbora na svojoj teritoriji. Istovremeno, međunarodni zvaničnici Metju Palmer i Angelina Ajnhorst paze da ničim ne pokažu svoj uticaj na pregovore o izbornoj reformi , ali i na CIK čiji legitimiteg SNSD i HDZ odavno osporavaju.

- Možda se nama ne sviđa što stranci nisu odlučniji. I ne kažu "Bogu Bog, popu pop" , ko je kriv pa ga kaznili pa sankcije ali namjere im nisu loše - naglašava Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Vlade Simović, profesor na Fakultetu političkih nauka iz Banjaluke, naglašava:

- Ukoliko se desi, a vidimo da to priziva jedan dio aktera potpuno je legitimno sa stanovištva Republike Srpske da ne prihvati nametnuta izborna rješenja - poručio je Simović.

Nema izmjena Izbornog zakona ni dok ne bude ukinuto glasanje poštom koje je izvor političke korupcije ,nametnuo je Dodik novi uslov za izmjenu Izbornog zakona.

- Ako neko želi da glasa i ne može da glasa u ambasadi ili DKP da mu se omogući i plati da dođe u BiH. Ali da se izbjegne ta priča o vrećama koje su postale najveće korupcije i ako se to ne desi mi ćemo razmisliti da ne izađemo na izbore - istakao je Dodik.

- Јasno je da Izborni zakon to nije riješio i da danas vidimo posljedice u ne maloj mjeri ovakvog rješenja glasanja u inostrasnstvu zbog toga je zaista potrebno taj segment Izbornog zakona aposlutno promjeniti - dodao je Simović. 

Glasanje putem pošte i dalje je "siva" zona izbora. Najmanje 100.000 glasača na taj način moglo je da ostvari biračko pravo na proteklim izborima. I to ne bi bio problem da građanima, masovno nije pokraden identitet.