latinica  ћирилица
06/12/2021 |  20:59 ⇒ 21:16 | Autor: RTRS

Cvijanović: Nema secesije, ni ugrožavanja integriteta; Srpska brani Ustav (VIDEO)

Vrijeme je da se zaustavi praksa oduzimanja nadležnosti Republici Srpskoj, izjavila je predsjednica Republike Željka Cvijanović, pred posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, o čijem datumu održavanja sutra odlučuje Kolegijum.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Kao jedan od predlagača akata, istakla je da Srpska ima pravo na ovaj čin i ostavljeno je dovoljno vremena za dogovor o funkcionisanju BiH.

Predstavnici Srpske odlučni su da stave tačku na samovolju pojedinaca koji godinama krše zakone i Ustav, istakla je predsjednica Srpske u emisiji Aktuelno naše televizije. Poslanicima u Narodnoj skupštini upućeni su dokumenti koji će biti polazna osnova za vraćanje oduzetih nadležnosti, ali će, kaže, biti ostavljeno dovoljno vremena da Vlada izađe sa jasnim zakonskim rješenjima.

- Nije secesija, nije ugrožavanje teritorijalnog integriteta, ne možete mi reći da time što branimo Ustav da se ponašam neustavno. Razgovor – dijalog, ako toga nema onda vjerujte svaki nivo vlasti mora da razmišlja o tome na koji način i da se zaštiti i da omogući da se ovdje dešavaju i investicije i da niko nikoga ne blokira, da mu se ne sprečavaju konačno i te investicije jer i one se blokiraju u Sarajevu. Imate investicije sa Srbijom i blokiraju se, zamislite to - kaže Cvijanović.

Nije riječ o samovolji i brzopletosti već o zaštiti Ustava koji jasno propisuje nadležnosti. O ovim pitanjima ranije nije bilo dileme za predstavncike partija sa sjedištem u Srpskoj. Ipak, jasno je da je jedinstvo vlasti i opozicije izblijedilo. Predsjednica Srpske kaže da je posebnoj sjednici trebalo da prethodi usaglašavanje akata.

- Neke partije tamo misle da ne treba da se radi i ne smiju to da rade, dok druge smatraju da time daju ne znam kakva krila vladajućim partijama, pa podižu njima rejting slične stvari što me upućuje na to da niko nije dovoljno ozbiljno shvatio zašto su ovo teme o kojima treba zajedno da diskutujemo. Politika je takva, svako ima pravo da zauzima svoje pozicije. Bilo bi dobro ima tog jedinstva, ali evo nema ga i konačno ne možemo to reći da je prvi put da se tako nešto dešava - rekla je Cvijanović.

Republika Srpska nudila je dijalog o budućnosti BiH. U Federaciji se nisu osvrtali na poziv za razgovor. Diplomatske aktivnosti predstavnika Srpske negativno ocjenjuju, iako ni na jednom od važnih sastanaka, kaže predsjednica, ni njenom , a ni srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika nije razgovarano o vanustavnim aktivnostima. Poruke razumijevanja prenesene su predsjednici Cvijanović i za vrijeme njene posjete Izraelu.

- Ta posjeta je bila zaista dobra i ono što je važno za Izrael reći da mi imamo zaista višegodišnje dobre odnose. To nije samo ta istorijska uloga koja je postojala, stradalništvo i slično sve što ima veze od Drugog svjetskog rata. Bilo je tu nekih i određenih političkih dešavanja ili političkih akcija koje su manifestovali taj otvoreni odnos - naglasila je predsjednica Srpske.

Otvoreni odnos, bez uslovljavanja Srpska gaji i sa Rusijom, što je i potvrđeno na sastanku predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika. Predsjednica Srpske ističe da je riječ o sastancima u kontinuitetu, a ne o susretu koji bi na bilo koji način ugrozio nečije interese.