latinica  ћирилица
07/12/2021 |  07:33 ⇒ 12:12 | Autor: RTRS

U Beogradu tribina "Republika Srpska - vraćanje otetih ustavnih nadležnosti"

U Beogradu će danas biti održana tribina o temi "Republika Srpska - vraćanje otetih ustavnih nadležnosti", uz učešće analitičara iz Srbije i Republike Srpske.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji je najavljeno da će na tribini govoriti Vladislav Јovanović, Darko Tanasković, Nenad Kecmanović, Miša Đurković, Milomir Stepić, Slobodan Reljić, Predrag Ćeranić, Aleksandar Pavić, Aleksandar Raković, Dušan Proroković, Željko Budimir i Srđan Perišić.

U najavi iz Predstavništva Republike Srpske se navodi da se očekuje da će učešće u radu tribine uzeti srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Učesnike će pozdraviti šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, a tribinu će moderirati Đuro Bilbija, urednik informativno-političkih portala Sve o Srpskoj i Fakti koji su organizatori tribine.

Iz Predstavništva napominju da bi u narednim danima na posebnoj sjednici Narodna skupština u Banjaluci trebalo da se izjasni o vraćanju entitetskih nadležnosti Republike Srpske.

Da bi Srpska prešla sa "duha" na "slovo" Dejtonskog sporazuma u skladu sa Ustavom BiH potrebna je natpolovična većina poslaničkih glasova kojom raspolaže vladajuća koalicija. Ali, očekuje se da će ovu, po mnogima istorijsku, odluku podržati svi patriotski nastrojeni poslanici.

- Zapadni saveznici, prije svega SAD i Njemačka, prijete sankcijama. Tvrde da se vraćanjem vojske, pravosuđa, poreza i obavještajne službe u nadležnost Republike Srpske "poništavaju pozitivni efekti" intervencionizma visokih predstavnika i inostranih sudija u Ustavnom sudu BiH, te da to predstavlja korak ka secesiji - napominje se u najavi.

Sa druge strane, piše dalje, Srbija, Rusija, Kina i pojedine članice EU poput Mađarske, podržavaju izvorni dejtonski Ustav BiH.

- Da li se Srpska nalazi pred realizacijom ciljeva Dodikove dugogodišnje političke borbe da joj se vrati oteto ili joj predstoje novi izazovi? - ističe Predstavništvo u najavi skupa.