latinica  ћирилица
07/12/2021 |  09:10 ⇒ 10:19 | Autor: SRNA

Oštar odgovor Kine na američki diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara

Kina je danas upozorila da bi diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, koji su najavile SAD, mogao naškoditi dijalogu i saradnji u važnim područjima.
Zimske olimpijske igre u Pekingu (Foto: Facebook Beijing 2022) -
Zimske olimpijske igre u Pekingu (Foto: Facebook Beijing 2022)

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine DŽao Liđijan saopšptio je da se Kina protivi bojkotu i da će preduzeti odlučne kontramjere.

On je novinarima rekao da je plan SAD da ometaju Igre osuđen na propast, te da vodi ka gubitku "moralnog autoriteta i kredibiliteta".

DŽao je pozvao SAD da prestanu da unose politiku u sport, naglasivši da je bojkot Vašingtona suprotan olimpijskim principima, prenio je Rojters.

Predsjednik SAD DŽozef Bajden saopštio je juče da Vašington razmatra diplomatski bojkot Igara u Pekingu. Bijela kuća je kasnije potvrdila da će zvaničnici američke vlade bojkotovati Igre, koje se održavaju sljedeće godine, optuživši Kinu za "zločine protiv ljudskih prava".

Iz Vašingtona je, međutim, potvrđeno da se bojkot ne odnosi na sportiste, koji mogu da putuju u Kinu i takmiče se na Igrama.

Potez Vašingtona, koji su mjesecima zagovarali pojedini članovi Kongresa SAD i grupe za prava, uslijedio je samo nekoliko sedmica nakon razgovora Bajdena i predsjednika Kine Si Đinpinga, čiji je cilj bio da se ublaže tenzije u odnosima Vašingtona i Pekinga.