latinica  ћирилица
07/12/2021 |  11:13 ⇒ 11:14 | Autor: RTRS

Tegeltija razgovarao sa Eskobarom

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država u Birou za evropska i evroazijska pitanja u Stejt departmentu i specijalnim izaslanikom predsjednika SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i regionu.
Tegeltija - Eskobar - Foto: RTRS
Tegeltija - EskobarFoto: RTRS

Ovom prilikom, Tegeltija je istakao opredijeljenost institucija u BiH za evropski put, uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti i poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Tegeltija je ukazao na potrebu unutrašnjeg dijaloga i dogovora političkih predstavnika u BiH, te naglasio da bi se ukidanjem nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika stvorila pretpostavka za normalno funkcionisanje svih institucija, istakavši da prijetnje ili uvođenje sankcija bilo kome ne doprinose rješavanju aktuelne situacije u BiH.

Sagovornici su tokom sastanka, kojem je prisustvovao i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erik Nelson, razmijenili mišljenja i o drugim aktuelnim temama.