latinica  ћирилица
07/12/2021 |  11:35 ⇒ 19:19 | Autor: B92

Tomašević prvi predstavnik Zagreba koji odaje počast porodici Zec

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas će na Sljemenu odati počast Aleksandri Zec i njenim roditeljima.
Tomislav Tomašević  (Foto:zagrebjenas.hr) -
Tomislav Tomašević (Foto:zagrebjenas.hr)

On će to da uradi kao prvi predstavnik Grada Zagreba u posljednjih 30 godina.

Gradonačelnik će učestvovati u programu komemoracije koju organiziraju Antifašistička liga RH i Srpsko narodno vijeće povodom 30. godišnjice ubistva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca, i to s Borisom Miloševićem, potpredsjednikom  Vlade Hrvatske, Miloradom Pupovcem, predsjednikom SNV-a, kao i s aktivistima za ljudska prava koji godinama na današnji dan posjećuju ovo mjesto.

Komemoracija će se održati danas na lokalitetu kod bivšeg sljemenskog doma Adolfovac, s početkom u 18 sati, gdje su u noći sa 7. na 8. decembra 1991. ubijene djevojčica Aleksandra i njena majka Marija Zec.

Aktkivistkinja Tatjana Dragičević pročitaće proglas Lige povodom godišnjice zločina, dok će u umjetničkom dijelu komemoracije učestvovati pjesnikinja Sanja Baković, a svjetlosni stubovi sjećanja, vidljivi iz većeg dijela Zagreba, simbolično će na nekoliko sati postati spomen-obilježje porodice Zec.

Index.hr ukazuje da je ovaj zločin jedno je od najsramotnijih poglavlja novije hrvatske istorije. Počinitelji su bili pripadnici specijalnih policijskih snaga koji su oslobođeni zbog proceduralnih pogrešaka. Hrvatske institucije su ih zaštitile i time poslale zastrašujuću poruku svojim građanima i prouzrokovale sramotu za zemlju i Grad Zagreb, koja će se još dugo pamtiti, navodi portal.

Isplata jednokratne novčane pomoći Dušanu i Gordani Zec 30. aprila 2004. ostaje jedini čin podrške preživjelima od strane Hrvatske. Uprkos građanskim inicijativama i pozorišnoj predstavi Olivera Frljića ni danas nema spomenika na mestima pogubljenja na Trešnjevci i na Sljemenu.

"Јutarnji list" navodi da je u međuvremenu podnesen zahtjev da ulica ili trg u Zagrebu ponesu ime po ubijenoj Aleksandri Zec.

U noći 7. decembra 1991. na zagrebačkoj Trešnjevci, tačnije u Poljaničkoj ulici na kućnom broju 22, pripadnici Merčepove jedinice upali su u dom zagrebačke porodice Zec, koja je spavala. Hapšenje Mihajla Zeca je brzo postalo javna likvidacija, a potom i otmica dva svjedoka ubistva, njegove supruge Marije i njihove 12-godišnje kćerke Aleksandre, probuđene ovim nasiljem iz prvog sna.

Zločinačka petorka - Munib Suljić, Siniša Rimac, Igor Mikola, Nebojša Hodak, Snježana Živanović - u narednim su satima majku i kćerku kombijem odveli do planinarskog doma Adolfovac na Sljemenu gdje su, kao pripadnici MUP-a bili stacionirani, te su ih potom obje likvidirali. Јedan od ubica Siniša Rimac postao je tjelohranitelj ministra odbrane Gojka Šuška, a 30. maja 1995. primio je orden Nikole Šubića Zrinskog, visoko priznanje za junački čin u ratu, iz ruku tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana.