latinica  ћирилица
07/12/2021 |  12:02 ⇒ 12:05 | Autor: RTS

Srbija dobila saglasnost EU za otvaranje klastera četiri

Srbija dobila saglasnost svih zemalja članica Evropske unije za otvaranje klastera četiri.
Evropska unija - Foto: RTRS
Evropska unijaFoto: RTRS

Sve zemlje članice Evropske unije danas su dale saglasnost da Srbija 14. decembra na Međuvladinoj konferenciji sa EU otvori klaster 4, koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanosti, saznaje Tanjug u Briselu.

Saglasnost da Srbija sljedeće nedjelje otvori sva četiri poglavlja u okviru klastera 4 postinuta je u okviru Radne grupe Savjeta EU za proširenje, a biće zvanično potvrđena na sastanku ambasadora EU.

U okviru klastera 4, Srbija će otvoriti pregovore o transportnoj politici, energetici, transevropskim mrežama kao i poglavlje o životnoj sredini i klimatskim promjenama.

Planirano je da na Međuvladinoj konferenciji EU Srbija, koja je zakazana za 14. decembar u Briselu, na kojoj će klaster 4 biti otvoren, prisustvuju premijer Srbije, Ana Brnabić i ministar za evropske integracije, Јadranka Јoksimović.

Klaster 4 se odnosi na "zelenu agendu i održivu povezanost", objedinjuje poglavlja ili oblasti koja su vezana za transport, energetiku, transevropske mreže, zaštitu životne sredine i klimatske promjene.