latinica  ћирилица
07/12/2021 |  12:12 ⇒ 15:25 | Autor: RTRS

Beograd: Tribina "Republika Srpska - vraćanje otetih ustavnih nadležnosti"

U Beogradu se održava tribina o temi "Republika Srpska - vraćanje otetih ustavnih nadležnosti".
Beograd - Foto: RTRS
BeogradFoto: RTRS

Na skupu učestvuje i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ali i ugledni analitičari iz Srpske i Srbije.

Dodik je rekao da politička borba za Republiku Srpski nikada nije prestala, da ona neće ratovati čak i ako bude napadnuta, već će se politički odbraniti.

On je istakao da je ključna borba bila da se ne promijeni Ustav BiH, a bilo je pokušaja.

- Ako smo uspjeli nešto da uradimo, uspjeli smo da očuvamo Ustav - istakao je Dodik i dodao da se tu vidi šta je nadležnost, ko može da predloži zakon, a nigdje ne piše da je to visoki predstavnik.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović je, u ime organizatora, istakao da je incijativa Republike Srpske za vraćanje otetih ustavnih nadležnosti i povratak izvornom Dejtonskom sporazumu jedini put ka uspostavljanju vladavine prava i unutrašnjeg dijaloga kao osnova za opstanak BiH i budućnost Republike Srpske u takvoj BiH.

Današnja tribina održava se u organizaciji informativno-političkih portala Sve o Srpskoj i Fakti, uz podršku Predstavništva Srpske u Srbiji.

Organizatori ističu da bi u narednim danima, na posebnoj sjednici, Narodna skupština Republike Srpske trebalo da se izjasni o vraćanju nadležnosti Srpske.

Da bi Srpska prešla sa "duha" na "slovo" Dejtonskog sporazuma, podsjećaju, u skladu sa Ustavom BiH potrebna je natpolovična većina poslaničkih glasova, kojom raspolaže vladajuća koalicija, ali se očekuje da će ovu odluku podržati svi patriotski nastrojeni poslanici.

U situaciji u kojoj neke zapadne zemlje prijete sankcijama, a druge države, poput Srbije, Rusije, Kine i Mađarske podržavaju izvorni dejtonski Ustav BiH - da li se Srpska nalazi pred realizacijom ciljeva dugogodišnje borbe da joj se vrati oteto ili joj predstoje novi izazovi - neke su od tema o kojima će se govoriti na ovoj tribini.

Predstojeća sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju entitetskih nadležnosti za Srpsku ima istorijski značaj i predstavlja Dan D, izjavio je srpski politikolog i akademik Nenad Kecmanović.

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić izjavio je danas u Beogradu da Rusija pokazuje političku odlučnost da se u punom kapacitetu angažuje na Balkanu, jer braneći Srbe na Balkanu Rusija štiti i sebe.

Profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Banjaluci Željko Budimir izjavio je da su SAD ključno uticale na proces reforme odbrane u BiH s ciljem stvaranja zajedničke vojske i njene integracije u NATO, čime bi se nastavio proces proširenja NATO alijanse na jugoistok Evrope, dok su s druge strane Bošnjaci u formiranju Oružanih snaga BiH vidjeli priliku da se formira vojna sila pod njenom kontrolom i komandom, radi strateškog odvraćanja unutrašnjeg "neprijatelja".