latinica  ћирилица
07/12/2021 |  12:19 ⇒ 12:56 | Autor: SRNA

Cicović: Vraćanje nadležnosti jedini put za budućnost Srpske u BiH

U Beogradu je počela tribina "Republika Srpska – vraćanje otetih ustavnih nadležnosti", u prisustvu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, na kojoj će analitičari iz Srpske i Srbije iznijeti svoje viđenje aktuelnih događaja u vezi sa ovom temom.
Mlađen Cicović - Foto: SRNA
Mlađen CicovićFoto: SRNA

Šef Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović je, u ime organizatora, istakao da je incijativa Republike Srpske za vraćanje otetih ustavnih nadležnosti i povratak izvornom Dejtonskom sporazumu jedini put ka uspostavljanju vladavine prava i unutrašnjeg dijaloga kao osnova za opstanak BiH i budućnost Republike Srpske u takvoj BiH.

Cicović je ukazao da su hrabrost i istrajnost Dodika, uz savršene liderske sposobnosti doveli prvo do stvaranja uslova u kojima je postalo moguće to predložiti, a potom i mobilisati srpsku političku i narodnu snagu da istraju u namjeri vraćanja oduzetih nadležnosti Republike Srpske.

Podsjetio je da su nenadležni organi u proteklih 26 godina svojim odlukama mijenjali ustavnu strukturu BiH prenoseći nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, te ocijenio da je budućnost BiH i za Srbe i za Bošnjake i za Hrvate moguća samo u dosljednoj primijeni Dejtonskog sporazuma i njegovog Aneksa četiri – Ustava BiH.

On je naglasio da Republika Srpska želi BiH sastavljenu od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH, želi BiH mira i saradnje, ravnopravnosti i slobode, što je moguće samo povratkom na izvorni, po slovu Dejtonski sporazum.

Cicović je naveo da je za Republiku Srpsku jedinstvo srpskih političkih subjekata nikad preče, te naglasio da nijedna stranka ne bi trebalo da svoje političko pozicioniranje gradi na pitanju povratka dejtonskih nadležnosti Republike Srpske.

- Važno je da je Srbija jaka i stabilna, jednako je važno svesrpsko jedinstvo, jer ovaj posao je najviši nivo narodnog i državnog interesa i samo jedinstveni i sabrani možemo sačuvati Republiku Srpsku - istakao je Cicović.

On je napomenuo da su prenos nadležnosti sa Srpske na BiH i ustavna struktura BiH mijenjani odlukama visokog predstavnika, Ustavnog suda i Parlamentarne skupštine BiH, donošenjem podzakonskih akata Savjeta ministara i drugih organa na nivou BiH bez izričite nadležnost BiH, uslovljavanjem od međunarodnih organizacija i organa EU i sve to u suprotnosti sa Ustavom BiH - Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma.

Posebnu ulogu u ovom pravnom nasilju, kaže, imali su OHR i visoki predstavnik za BiH, koji nije institucija ustavnopravnog karaktera, odnosno njegov položaj i nadležnost nisu regulisani Ustavom BiH, a on je faktički vršio zakonodavnu vlast u BiH.

Visoki predstavnik se, podsjetio je Cicović, tako ponašao uprkos činjenici da je na osnovu prava iz Člana dva Aneksa 10 Dejtona zadužen samo da nadgleda sprovođenje mirnog rješenja i koordinira aktivnosti civilnih organizacija i agencija, a on je radio sasvim suprotno, sve i uvijek na štetu Republike Srpske, a to uvijek znači i na štetu cijele BiH.

- Ništa manju ulogu u pravnom nasilju nije imao ni Ustavni sud BiH, koji umjesto da štititi Ustav i određuje šta u državi jeste, a šta nije u skladu sa Ustavom, uporno svojim odlukama bez saglasnosti predstavnika srpskog naroda radi na rušenju Ustava što je u suštini i rušenje BiH - naglasio je on.

Prema njegovim riječima, teško je, tačnije nemoguće očekivati da ovako nefunkcionalna BiH, u kojoj se ne poštuje Ustav, u kojoj je potpuno urušena njena ustavna struktura, sa OHR-om i visokim predstavnikom kao klasičnim protektorom, može da napreduje u pogledu demokratskog, političkog i ekonomskog razvoja.

Cicović je podsjetio da je BiH državna zajednica nastala u Dejtonu, te istakao da do potpisivanja Dejtonskog sporazuma nije bilo nikakve države BiH u sadašnjim okvirima, da ona nema ustavnopravni kontinuitet, jer je Ustav BiH dio međunarodnog pravnog dokumenta, a ne proizvod političkog i institucionalnog dogovaranja.

Napomenuo je i da je Ustavom BiH određeno društveno uređenje BiH kao decentralizovane države, sa velikim ovlašćenjima i nadležnostima entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, i veoma ograničenim ovlašćenjima i nadležnosti državne zajednice BiH.

On je dodao da je Savjet ministara pomoćno trijelo Predsjedništva BiH i da nije nikakva vlada, kao i da je Republika Srpska strana potpisnica svih 11 aneksa Dejtonskog sporazuma, pa i Aneksa četiri - Ustava BiH.

Organizatori tribine su Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i dva informativno-politička portala "Sve o Srpskoj" i "Fakti", koji su uz podršku Predstavništva organizovali ovu tribinu na temu "Republika Srpska – vraćanje otetih ustavnih nadležnosti".