latinica  ћирилица
07/12/2021 |  12:52 ⇒ 13:00 | Autor: SRNA

Tržište Turske značajno za privrednike Srpske i FBiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac primio je danas u Sarajevu zamjenika ministra trgovine Turske Rizu Tunu Turagaja, sa kojim je razgovarao o unapređenju ekonomskih odnosa i jačanju spoljnotrgovinske razmjene.
Košarac i Turagaj - Foto: SRNA
Košarac i TuragajFoto: SRNA

Na sastanku je istaknuto da su odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, te da ih ne obilježavaju otvorena pitanja, a Košarac je naglasio da je Turska važan spoljnotrgovinski partner BiH, te da postoji prostor za unapređenje bilateralne saradnje i ukupnih ekonomskih odnosa.

- Koristeći partnerske i dobre političke odnose, koji su potvrđeni i tokom nedavnog susreta srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana u Ankari, opredijeljeni smo da u narednom periodu intenzivno radimo na povezivanju privrednika i jačanju privrednih veza između Republike Srpske, FBiH i Turske - istakao je Košarac.

Sagovornici su se saglasili da je Ugovor o slobodnoj trgovini između BiH i Turske dobar pravni osnov za dodatni razvoj i unapređenje privredne saradnje na obostranu korist.

Košarac je informisao Turagaja o jasnoj politici i opredjeljenju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa kada je riječ o otvaranju novih tržišta za plasman domaćih proizvoda.

- EU je važan partner, ali smo svjesni činjenice da tu postoje određeni problemi. Stoga u potpunosti afirmišemo politiku unapređenja postojećih i otvaranja tržišta drugih zemalja za privrednike iz Republike Srpske i Federacije BiH, pri čemu smo posebno fokusirani na zemlje CEFTA, Tursku, Evroazijsku carinsku uniju i Kinu - rekao je Košarac.

On je ponovio podršku inicijativi "Otvoreni Balkan", te izrazio stav da BiH treba da bude dio ove regionalne inicijative, budući da predstavlja ozbiljnu šansu za privredni napredak Republike Srpske i FBiH, jer će regionalna ekonomska zona omogućiti olakšanu trgovinu robom i uslugama, kao i slobodno kretanje ljudi i kapitala u zemljama regiona.

Na sastanku je istaknut značaj izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo za sve građane i zemlje u regionu, posebno sa aspekta jačanja saradnje i regionalnog povezivanja, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Sagovornici su naglasili važnost unapređenja saradnje u oblasti turizma, što će biti i predmet razgovora Košarca sa turskim ministrom nadležnim za turizam u predstojećem periodu.

Istaknuto je da postojanje direktne avio-linije između BiH i Turske predstavlja značajnu prednost te da turisti iz Turske već dolaze u BiH, a poseban interes iskazuju za posjete Sarajevu i Јahorini, kao i za zimski turizam generalno.