latinica  ћирилица
07/12/2021 |  13:14 ⇒ 15:24 | Autor: RTRS

Dodik: Politička borba za Srpsku nikada nije prestala (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da politička borba za Republiku Srpski nikada nije prestala, da ona neće ratovati čak i ako bude napadnuta, već će se politički odbraniti.
Beograd - Foto: RTRS
BeogradFoto: RTRS

Dodik je istakao da je ključna borba bila da se ne promijeni Ustav BiH, a bilo je pokušaja.

- Ako smo uspjeli nešto da uradimo, uspjeli smo da očuvamo Ustav - istakao je Dodik i dodao da se tu vidi šta je nadležnost, ko može da predloži zakon, a nigdje ne piše da je to visoki predstavnik.

Podsjetio je da se od 2006. godine krenulo da se zaustavi prenos nadležnosti, i već je učinjeno 2008. godine kada je visoki predstavnik pokušao da nametne poslovnik o radu Parlamentarne skupštine BiH i promijeni način glasanja, ali su srpski predstavnici najavili da izlaze pa je to povučeno.

Dodik je naveo da je 56 službenika smijenjeno da bi se došlo do navodne saglasnosti o formiranju Oružanih snaga BiH, ali Republika Srpska smatra da to nije bilo regularno i nije fer.

- Za nas je sasvim dovoljno da je to bilo u uslovima nametanja, kažnjavanja, to je bilo nelegitimno, nelegalno - istakao je Dodik u Beogradu na tribini "Republika Srpska – vraćanje otetih ustavnih nadležnosti".

On je naveo da će Narodna skupštinu u petak razmatrati informacije o oduzetim nadelžnosti Srpskoj, koje će biti povučene, što je, kaže, diglo galamu u svijetu, posebno kada je riječ o povlačenju saglasnosti o Oružanim snagama.

- Od Oružanih snaga BiH nemamo ništa, tamo Srbi ne idu, fali 40 posto Hrvata, a muslimani hoće da popune te kvote. Budžetska stavka u budžetu BiH je najveća za Oružane snage, iznosi 370 miliona, koja realno rečeno, nije nikakva vojska, ali je veliki potrošač - rekao je Dodik.

Dodatna stvar je da se ide u povlačenje saglasnosti ta da se moraju smanjiti troškovi, rekao je Dodik i dodao i da 25 odsto Srba ne želi da ide u Oružane snage BiH, te da bi za deset godina u toj vojci bilo 80 odsto Bošnjaka.

On je naveo da će donijeti odluku da u narednih šest mjeseci parlament pripremi normativno uređenje, a prvi prijedlog je da se prepolovi sastav, ako ne bude spremnosti napisan je novi zakon o VRS i zakon o demilitarizaciji.

- Sigurno se ne možemo vratiti na staro - rekao je Dodik i dodao da se povlači i saglasnost o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH i indirektnim porezima.

Četvrta tačka posebne sjednice Narodneskupštine je 140 zakona koji su doneseni, koji će se poništiti na području Republike Srpske.

Dodik je podsjetio da je pomoćnik državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar zvao telefonom ljude u Republici Srpskoj, za koje je mislio da su važni, da odustanu od svega, ali oni nisu dali saglasnost.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović je, u ime organizatora, istakao da je incijativa Republike Srpske za vraćanje otetih ustavnih nadležnosti i povratak izvornom Dejtonskom sporazumu jedini put ka uspostavljanju vladavine prava i unutrašnjeg dijaloga kao osnova za opstanak BiH i budućnost Republike Srpske u takvoj BiH.