latinica  ћирилица
07/12/2021 |  13:41 ⇒ 13:46 | Autor: TANЈUG

Protest taksista u Podgorici

U Podgorici su u toku protesti taksista u organizaciji Strukovnog sindikat taksista Crne Gore, čiji su članovi obišli Upravu prihoda i carina, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja i vladu, pozivajući na nalaženje hitnih rješenja za izlaz iz, kako kažu, aktuelnog katastrofalnog stanja.
Protest taksista u Podgorici (foto: Luka Zeković) -
Protest taksista u Podgorici (foto: Luka Zeković)

Predsjednik Strukovnog sindikata taksista Borislav Pavlović izjavio je da su protest organizovali iz više razloga, među kojima je glavni situacija u auto taksi prevozu u Crnoj Gori, i da traže da ih novi ministri prime na razgovor, prenosi Pobjeda.

- Želimo da pokažemo da nas ima, a kako ćemo dalje reagovati vidjećemo. Ne očekujemo da će nas primiti ministri, ako nisu za godinu, ne očekujemo ni da će danas - rekao je on novinarima prije početka protestne vožnje.

Pavlović je kao probleme naveo “nerad inspekcija i rapidni rast sive ekonomije, koja je uništila 2021. turističku sezonu, koja je trebalo da nam bude godina oporavka".

- Želimo da ukažemo na to da ima 1.500 preduzetnika koje nisu pitali u kakvim uslovima rade-  kazao je on.

On je istakao da su do sada poslali više od 40 dopisa novim ministrima, te da do danas nije bilo odgovora i razgovora.

- Zato smo na ulici. Na protestu će učestvovati 50 vozila, zbog mjera, kolege sa sjevera nismo opterećivali zbog cjelokupune situacije, ali imamo podršku - naglasio je Pavlović.

Dodao je i da je proces fiskalizacije problematičan iz više razloga.

- Prvi je što je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja promenilo 1. juna pravilnik za fiskalizaciju taksi prevoza, čime je ona obesmišljena i ne funkcioniše zato što nisu obezbijeđeni aparati koji treba da nas povežu sa kasom - objasnio je Pavlović.

Prema njegovim riječima, problem postoji i sa licencama koje se, tvrdi, ne izdaju transparentno.

- To zavisi od toga ko ste, kako ste i čime se bavite. To je duži niz godina problem. Licence se izdaju netransparantno. Ona jeste jednaka za sve, ali je izdaju lokalne samouprave - zaključio je Pavlović.

Predstavnici taksista su svoje zahtjeve predali su Ministarstvu finansija.