latinica  ћирилица
07/12/2021 |  15:37 ⇒ 17:31 | Autor: RTRS

Prijedor: Uskoro bi mogla da počne eksploatacija željezne rude u Ljubiji (VIDEO)

Eksploatacija željezne rude u Ljubiji kod Prijedora mogla bi uskoro ponovo da počne, najavio je ministar energetike i rudarstva Petar Đokić.
RŽR "Ljubija" - Foto: RTRS
RŽR "Ljubija"Foto: RTRS

U toku su pregovori sa zainteresovanim partnerom, ali i aktivnosti na dokapitalizaciji preduzeća Rudnik željezne rude Ljubija, koje je u većinskom vlasništvu Srpske. Ukoliko rudnik ponovo počne da radi, trebalo bi da zaposli oko 300 radnika.

Rješenje za pokretanje rudarske proizvodnje u Ljubiji, Vlada traži zajedno sa kompanijom Mital iz Luksemburga i RŽR Ljubijom, kaže ministar Đokić.

Te dvije kompanije 2004. godine formirale su kompaniju Arselor Mital Prijedor, koja iskopava željeznu rudu u Omarskoj. Đokić kaže da se nada da će u drugoj polovini iduće godine sve biti spremno za otvaranje rudnika u Ljubiji.

- Naš cilj kao Vlade jeste da učinimo sve što možemo da pomognemo da ova naša zajednička kompanija, Arselor Mital bude nosilac te rudarske proizvodnje ovdje i da obnovimo tu proizvodnju na način da će se dodijeliti koncesija za eksploataciju željezne rude Arselor Mitalu. RŽR će biti u sastavu Arselor Mitala i dalje kao kompanija sa svojim udjelom - smatra Đokić.

Mladen Јelača generalni direktor komapnije Arselor Mital naglasio je da će se oni kao profesionalna organizacija maksimalno truditi da se to ostvari.

- Nećemo odustati. Vjerujemo ovim ljudima i želimo da oni vjeruju nama - dodao je Јelača.

S obzirom na to da su iskopavanja u Ljubiji prestala prije 29 godina, postrojenja su u lošem stanju. Јoš nije poznato koliko sredstava bi trebalo da bude uloženo kako bi proizvodnja bila ponovo pokrenuta. Postrojenja i zemljište su u vlasništvu RŽR Ljubije, čiji je većinski vlasnik Republika Srpska.

- Vlada intenzivno radi, što je ministar rekao, na dokapitalizaciji moje firme, RŽR-a, da bi osnažila kompaniju koja će ući i dalje sa partnerom koji se zove Mital u sve buduće projekte. To nikakav problem nije. Znači, u ovom momentu je taj dio prodaje stavljen u nekakav drugi plan - kaže Stanko Vujković generalni direktor RŽR Ljubije.

Preduslov za početak iskopavanja u Ljubiji jeste obnova 15 kilometara pruge do Prijedora.

- Mi smo već najveći dio posla uradili. Očekujem već početkom godine da raspišemo tender za sanaciju ovoga dijela pruge - rekao jke Nedeljko Ćorić ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

U razgovorima o pokretanju proizvodnje u Ljubiji već godinu dana aktivno učestvuje i prijedorska Gradska uprava, u kojoj ističu da ne žele da budu pasivni posmatrač kada je riječ o ovom pitanju.

- Pokretanju proizvodnje u Ljubiji značilo bi otvaranje nekoliko stotina radnih mjesta, značilo bi pokretanje nekih drugih sektora u gradu Prijedoru, značilo bi poboljšanje života za sve građane grada Prijedora - smatra Žarko Kovačević zamjenik gradonačelnika Prijedora.

Eksploatacijom već istraženih ležišta željezne rude u Ljubiji, rad rudnika u Omarskoj bio bi produžen dvije do tri godine. U Ljubiji postoje procjene novih ležišta koja bi mogla biti eksploatisana deset do 15 godina, ali su potrebna dodatna istraživanja.