latinica  ћирилица
07/12/2021 |  15:42 | Autor: SRNA

Nosović: Ne vjerujemo u dobre namjere pravosuđa BiH

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović rekao je Srni da ne vjeruje u dobre namjere pravosuđa BiH u pogledu procesuiranja ratnih zločina počinjenih nad Srbima sa područja sarajevskih naselja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije, koji su bili nezakonito zatvoreni u logoru Osnovna škola "Aleksa Šantić".
Anđelko Nosović  (Foto:glassrpske.com) -
Anđelko Nosović (Foto:glassrpske.com)

Komentarišući akciju Agencije za istrage i zaštitu BiH, u kojoj je na području Sarajeva uhapšeno pet lica osumnjičenih za ratne zločine nad više od 100 srpskih civila, Nosović je istakao da njihovo hapšenje ne znači da će ova lica biti i procesuirana, jer je to do sada bezbroj puta pokazalo pravosuđe BiH na štetu srpskih žrtava rata.

Nosović je podsjetio da je Savez logoraša Republike Srpske prije deset godina podnio više od 150 tužbi protiv pripadnika takozvane Armije RBiH, upravnika logora i čuvara, ističući da je sve uzalud kada niko još nije procesuiran za ove zločine.

On je rekao da je, prema evidenciji Saveza logoraša Republike Srpske, u logoru Osnovna škola "Aleksa Šantić", boravilo oko 270 srpskih logoraša.

Pripadnici SIPA uhapsili su na području Sarajeva pet lica osumnjičenih za ratne zločine nad više od 100 srpskih civila, saopšteno je iz Tužilaštva BiH po čijem nalogu je izvršena akcija hapšenja.

Istraga se odnosi na zločine nad srpskim civilima sa područja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije, koji su bili nezakonito zatvoreni u logoru Osnovna škola "Aleksa Šantić" i zatvoru u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici.

Optuženi se terete za uvistva najmanje osam zarobljenih civila, a među osumnjičenima su direktni izvršioci ubistava.