latinica  ћирилица
07/12/2021 |  15:45 | Autor: SRNA

Dodik: Stvari u BiH treba vratiti na ustavna podešavanja

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da stvari u BiH treba vratiti na "podešavanje" predviđeno Ustavom BiH u kome je jasno predviđeno da je BiH prazna ljuštura koja nema ništa, a koju su pokušali da popune stranci, dok je Republika Srpska država.
Milorad Dodik -
Milorad Dodik

- Tako da stvar samo treba da se vrati na podešavanje kako je predviđeno Ustavom BiH. Јa nisam pisao Ustav, ali se borim za njegovo određenje. Јa ništa ne tražim osim Ustava i zato postajem kriv. To je moj doprinos novijoj političkoj istoriji. Boriš se za Ustav, boriš se za napisana međunarodna prava i onda si kriv - izjavio je Dodik novinarima u Beogradu.

On je naveo da Republiku Srpsku u narednim decenijama vidi kao što jaču, samostalniju, zemlju srpskog i drugih naroda koji u njoj žive, koja će biti integrisana u region, u značajnom obimu integrisana i sa Srbijom.

Odgovarajući na pitanje da li su iscrpljene sve mogućnosti, u kontekstu pripapajanja Srbiji, Dodik je rekao da je to davno odlučeno u glavama ljudi.

- Јa sada ne bih ulazio u njihove glave, ali u svakom slučaju u bivšoj Јugoslaviji, što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije neki dan rekao, svima je dozvoljeno da se odvoje od Srba, a Srbima nije dovoljeno da se ni od koga odvoje nego su nas strpali, pa su rekli, morate da trpite ovo na Kosovu, morate da trpite ovo u BiH... - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, onda se dolazi do, ne samo praktično–političkog životnog pitanja, nego i filozofskog, pravnog i svakog drugog kako to da Srbi nemaju pravo.

Dodik je istakao da su odnosi Republike Srpske sa Rusijom veoma dobri i puni razumjevanja, a da Srpskoj odgovara pozicija Moskve koja kaže da se poštuje međunarodno pravo, jer i Srpska poštuje međunarodno pravo.

On je rekao da Srpska ne ulazi niu kakve avanture u bilo čemu, nego pokušava da se odbrani od najezde kršenja njenog prava i onoga što je slovo međunarodnog prava i što se zove Ustav.

- I međunarodno pravo i unutrašnje pravo, sve je to skršeno, sve je to slomljeno zbog ranije datih obećanja Alije Izetbegoviću i drugima da potpišu Dejtonski sporazum, a da će oni kasnije modelirati u nekom smislu. Znali smo mi to, ali smo vjerovali da ima neka granica - rekao je Dodik.

On je naglasio da se sada vidi da granica nema, odnosno da je granica "nestanak Republike Srpske".

- I sad, ako nemamo sada politički refleks i političku borbu, onda za dvije godine nećemo imati za šta da se borimo u Republici Srpskoj - rekao je Dodik.