latinica  ћирилица
07/12/2021 |  16:20 ⇒ 16:30 | Autor: SRNA

Održan sastanak opozicionih partija iz Srpske i FBiH

Predstavnici opozicije iz Republike Srpske i Federacije BiH smatraju da je održavanje opštih izbora 2022. godine neupitno i da će zajedno insistirati na, kako kažu, transparentnim i poštenim izborima.
Sastanak opozicije iz Srpske i FBiH (foto:nasastranka.ba) -
Sastanak opozicije iz Srpske i FBiH (foto:nasastranka.ba)

Sastanku su prisustvovali Mirko Šarović /SDS/, Branislav Borenović /PDP/ i Aleksandar Glavaš /DNS/, Edin Forto, Sabina Ćudić i Predrag Kojović /Naša stranka/, Nermin Nikšić i Denis Bećirović /SDP BiH/ i Elmedin Konaković /Narod i pravda/.

Učesnici sastanka su ocijenili da su "neprihvatljive prijetnje vladajućih stranaka o neodržavanju izbora" i pozvali sve relevantne domaće i međunarodne institucije da se obezbijedi tehnološka podrška održavanju izbora koja će spriječiti, kako kažu, izborne krađe.

Predstavnici šest opozicionih stranaka rekli su da su zajedno orijentisani na budućnost zemlje s fokusom na ekonomski napredak i razvoj, te beskompromisnu borbu protiv korupcije na nivou BiH, kao i u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Učesnici sastanka su započeli razgovore o 14 prioriteta koje BiH mora ispuniti za dobijanje kandidatskog statusa, te istakli spremnost za ubrzavanje evropskog puta BiH.

Prema njihovom mišljenju, BiH ima samo dvije mogućnosti - "sukob koji nudi vladaća koalicija SNSD, SDA, HDZ" ili saradnja i uzajamno uvažavanje uz poštovanje postojećeg ustavnog okvira BiH.