latinica  ћирилица
07/12/2021 |  17:39 | Autor: SRNA

Banjac: Ne mogu stranci održavati izbore u BiH

Predsjednik Narodne partije Srpske /NPS/ Darko Banjac smatra da ne mogu stranci održavati izbore u BiH, već sami građani, te da opozicija treba da shvati da ne treba tražiti pomoć od ljudi koji ne žive na ovom prostoru i nemaju nikakav legitimitet da pričaju o demokratiji.
Darko Banjac - Foto: Screenshot
Darko BanjacFoto: Screenshot

- Ne mogu stranci određivati na koji način treba da se održe izbori u jednoj zemlji. To bi isto bilo kao kada bi mi to radili u Njemačkoj i SAD - rekao je Banjac Srni.

Banjac, koji je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kaže da lično nema ništa protiv održavanja izbora ako se za to steknu određeni uslovi.

- Ne mogu se održavati izbori na takav način da se Republika Srpska dovede pred svršen čin da njeni građani ne mogu da izaberu svoje predstavnike kako bi željeli, nego da određenim igrama međunarodne zajednice i stranih predstavnika oni postave ljude na određene pozicije, kao što su to nekada radili visoki predstavnici - istakao je Banjac.

On je rekao da stranci govore da nisu funkcionalne institucije BiH, ističući da u suštini Republika Srpska i srpski predstavnici koriste ono što je zapisano u Ustavu BiH.

Banjac je napomenuo da predstavnici Republike Srpske nijednog trenutka nisu prekršili Ustav BiH, već je suština da velike strane sile žele da krše Ustav i da mimo demokratije i međunarodnog prava stvaraju određenu političku atmosferu u BiH i biraju organe BiH, ističući da je to potpuno neprihvatljivo.

Komentarišući današnji sastanak opozicije iz Republike Srpske i Federacije BiH u Sarajevu, Banjac kaže da opozicija ima pravo da se sastaje.

On je naglasio da je suština svega što se radi u Republici Srpskoj i predstojeće sjednice parlamenta Srpske o vraćanju nadležnosti - zaštita postojanja Republike Srpske.

Predstavnici opozicije iz Republike Srpske i Federacije BiH smatraju da je održavanje opštih izbora 2022. godine neupitno i da će zajedno insistirati na, kako kažu, transparentnim i poštenim izborima.

Sastanku su prisustvovali Mirko Šarović /SDS/, Branislav Borenović /PDP/ i Aleksandar Glavaš /DNS/, Edin forto, Sabina Ćudić i Predrag Kojović /Naša stranka/, Nermin Nikšić i Denis Bećirović /SDP BiH/ i Elmedin Konaković /Narod i pravda/.