latinica  ћирилица
07/12/2021 |  17:42 | Autor: TANЈUG

Borelj Kurtiju: Morate da primijenite Sporazum o ZSO

Visoki predstavnik EU Žosep Borelj je poručio premijeru tzv. Kosova Aljbinu Kurtiju da je vlada u Prištini u obavezi da primijeni Sporazum o ZSO.

- Izvinite premijeru (Kurtiju), ali moramo da nastavimo da tražimo da primijenite Sporazum o Zajednici srpskih opština - izjavio je Borelj na pres-konferenciji u Briselu i tako reagovao na Kurtijev odgovor na pitanje novinara Tanjuga.

Kurti je prije toga, na pitanje nivinara Tanjuga da li se lično osjeća odgovornim kada visoki predstavnik kaže da ne primećuje dokaze o kontruktivnosti za nastavak dijaloga, i na pitanje da li ima plan da primijeni obaveze iz sporazuma o ZSO, rekao da postoje 33 sporazuma između Prištine i Beograda, a da zvanični Beograd, kako tvrdi, nije sproveo dvije trećine tih sporazuma i da "Beograd uvijek voli da napomene jedan sporazum koji nije prošao test na našem Ustavnom sudu".

Kurti navodi i da 2015. godine, kada je objavljena odluka suda, niko od Srba na Kosovu nije protestovao protiv toga, već, kako kaže, samo zvanični Beograd.

- Vrijeme je da imamo dijalog od koga će građani jedini imati koristi, a ne političari - rekao je Kurti.

On je dodao da je neophodan, kako je rekao, "demokratski karakter dijaloga", odnosno da ljudi imaju koristi, i da su sva rješenja koja dolaze odozgo tu da se ugodi političarima i da nisu demokratska.

Kurti je, takođe, tvrdeći za sebe da je demokrata rekao da zato vjeruje kako buduća poglavlja ne bi trebalo da ugađaju političarima, već narodu.

Borelj je, takođe, na pitanje novinara Tanjuga da li je sa Kurtijem direktno razgovarao o konstruktivnosti u primjeni briselskih sporazuma, uključujući i ZSO, rekao da očekuje punu primjenu tih sporazuma radi normalizacije odnosa Beograda i Prištine.